Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер срещу водача в схемата Новак Джокович във финала на "Уимбълдън" - кой е фаворитът? Двама от най-изявените тенисисти в последните години влизат в спор за купата при изравнени сили.

Швейцарецът, който скоро ще навърши 33 години, може да се превърне в най-възрастния състезател, печелил турнира. Той вече има 17 титли от Големия шлем, а седем от тях са дойдоха именно от "Ол Ингланд клъб".

Федерер игра осем финала и загуби само този срещу Рафаел Надал през 2008 г. Последният му триумф в турнир от Големия шлем е от преди две години, когато победи Анди Мъри именно в Лондон.

"Невероятно щастлив съм, че достигнах нов финал. За мен ще означава много, ако спечели "Уимбълдън" отново. Знам, че не ми остават десет години (в игра). Ще се опитам да се насладя", каза Федерер.

Швейцарецът заяви, че спечелването на първата му купа от "Уимбълдън" през 2003 г. е била сбъдната мечта. "Нереалистично е, че имам толкова успехи тук."

Той има 18 победи и 16 поражения срещу Джокович, а в 11-те им срещи в турнирите от Големия шлем победите са 6:5. Сърбинът обаче има предимство от 5:4 във финалите помежду им.

Стремежът на Джокович към титлата изобщо не е по-малък. Той загуби пет от последните си шест финала в Големия шлем и е жаден за успех. Последната му титла е от Australian Open 2013. Ако стъпи на върха на "Уимбълдън" (за втори път след 2011 г.), това ще го изкачи на върха в световната ранглиста.

Джокович изигра два много трудни мача и преодоля Марин Чилич и Григор Димитров. Статистиката от "Уимбълдън" показва, че той е допуснал значително повече непредизвикани грешки от Федерер - 130 срещу 84. А въпреки че показателите за сервисите им са сходни, сърбинът е допуснал осем пробива от 29 възможности, които е дал на съперниците си, докато швейцарецът е много по-сдържан - един пробив от 13 възможности. Уинърите са 240 срещу 230 в полза на Джокович.

Кой ще победи? Букмейкърите дават предимство на водача в схемата. Sportingbet поставя коефициент 1.60 за сърбина и 2.333 за Федерер.

dnevnik.bg