Пилотът на "Ферари" Кими Райконен претърпя тежка катастрофа още в първата обиколка на Гран при на Великобритания и предизвика прекъсване на състезанието.

Финландецът излезе сам от разбития си автомобил, а от екипа му съобщиха, че изпитва силни болки в глезена.

Световният шампион за 2007 г. излетя в зоната за сигурност на пети завой на пистата "Силвърстоун". При връщането си на трасето обаче автомобилът му подскочи заради неравност, той загуби контрол и се заби челно в мантинелата.

Райконен се размина само на метри от бетонните подпори на моста над правата "Уелингтън", а след сблъсъка болидът му се върна на пистата и бе ударен от Камуи Кобаяши и Фелипе Маса.

Пилотът на "Ферари" бе в съзнание и излезе самостоятелно от разбития автомобил, но куцаше с левия крак и бе качен в медицинския автомобил. Болидите на Кобаяши и Маса пострадаха при инцидента и малко по-късно от "Уилямс" обявиха, че бразилецът отпада заради щетите по задното окачване.

На пистата веднага излезе автомобилът за сигурност и състезанието бе прекъснато. Маршалите се заеха с ремонтирането на пострадалата мантинела и след нейното възстановяване състезанието трябва да бъде подновено.

Последната информация от стюардите е за подновяване на Гран при на Великобритания в 15.45 часа българско време.

Това е първият червен флаг след първата обиколка в състезание от Формула 1 след Гран при на Германия през 2001 г. Тогава на пистата "Хокенхайм" Лучано Бурти с "Прост" удари отзад забавилия се на старта Михаел Шумахер ("Ферари"), излетя и се преобърна във въздуха.

dnevnik.bg