Бразилия и Германия оправдаха предварителните очаквания и достигнаха до полуфиналите на световното първенство.

Домакините преминаха през ада, за да отстранят Чили с дузпи в осминафиналите, след което успяха да излъжат Колумбия с два гола от статични положения на централните си защитници. Бундестимът си навлече критики, след като отложи за продълженията развръзката в осминафинала с Алжир, но след това взе рутинна, макар и минимална победа с 1:0 срещу Франция.

Тази вечер в 23.00 часа Бразилия и Германия ще излязат на "Ещадио Минейрао" в опит да направят нова крачка към реализирането на мечтата за световна титла, която би била шеста за южноамериканския тим и четвърта за европейския.

До момента двата отбора имат по седем финала на световни първенства, така че победителят ще излезе еднолично начело в тази класация.

Преди турнира домакините имаха предимство що се отнася до коефициентите на букмейкърите и прогнозите на специалистите. Сега обаче шансовете на двата отбора са напълно изравнени - както заради неубедителното представяне на бразилците, така и заради проблемите с контузени и наказани футболисти.

"Селесао" няма да разчита на двамата си ключови играчи - капитанът Тиаго Силва е наказан заради натрупани жълти картони, а голмайсторът Неймар има контузия на гръбначен прешлен, която го вади от игра до края на шампионата.

В бразилският щаб обаче се надяват тази тежка загуба да ги мотивира допълнително. "Неймар е много важен за нашия отбор. Много сме зависими от него. Тази ситуация обаче може да се окаже от полза за нас, ако се обединим около мотото: "Нека да спечелим купата за Неймар." Отборът показва силата си в трудните моменти", заяви Силва.

"Неймар ще ни липсва. Най-доброто, което можем да направим, е да играем като отбор и да се надяваме, че който е на терена, ще се справи добре", добави полузащитникът Оскар.

В отсъствието на Неймар мястото му стартовия състав вероятно ще бъде заето от Вилиан, който също се оплакваше от травма след съботната тренировка. В центъра на отбраната до Давид Луис вместо Силва пък ще застане Данте, който е съотборник с по-голямата част от германските играчи в "Байерн".

Логичното в тази ситуация би било Германия да има предимство заради проблемите на съперника, а и заради значително по-големия опит на своите играчи в мачове на подобни ниво. За бундестима това ще бъде пети пореден полуфинал на голямо първенство след европейските през 2008 и 2012 г. и световните през 2006 и 2010 г.

Все пак отчитайки фактора домакинско предимство букмейкърите дават приблизително равни шансове на двата отбора. Bet365 оценява победа за един от двата тима в редовното време с коефициенти по 2.80, а равенството - с 3.20, докато залози за краен победител се приемат при коефициенти 1.85 за Германия и 1.95 за Бразилия.

Всички играчи в състава на бундестима с изключение на Шкодран Мустафи ще бъдат на разположение на Йоахим Льов, включително полузащитниците Бастиан Швайнщайгер и Сами Кедира, които имаха оплаквания от мускулни проблеми.

"Ще разработим добър план, с който да си противопоставим на Бразилия. Шансовете на двата отбора са равни и малките детайли ще решат кой ще продължи към финала. Аз съм оптимист, защото показахме, че сме стабилни психически и физически", коментира Льов в навечерието на мача.

Въпреки че двата отбора имат най-много мачове в историята на световните първенства, те са се срещали само веднъж - във финала през 2002 г., когато с двата си гола Роналдо донесе петата световна титла на Бразилия.

С победата срещу Колумбия "селесао" достигна полуфиналите за първи път от шампионата в Япония и Южна Корея, докато Германия вече два пъти поред загуби полуфиналите на световното първенство - срещу Италия през 2006 г. и срещу Испания през 2010 г.

Сега обаче всички в отбора и в страната са уверени, че е настъпил моментът както за крачката към финала срещу доста неубедителната Бразилия, така и за първа световна титла след 24-годишна пауза. Точно на днешния ден през 1990 г. Германия за последно стъпи на световния връх, след като победи действащия шампион Аржентина с 1:0. 

dnevnik.bg