Нападателят на "Ливърпул" вече е "100%" футболист на "Барселона", обявиха от каталунския клуб.

През миналата седмица испанците се съгласиха да платят 75 млн. паунда за клаузата за откупуване на уругвайския национал, а третата най-скъпа сделка във футболната история вече е финализирана.

"Барселона" не може да представи Суарес пред феновете си, тъй като той изтърпява 4-месечното си наказание да не се занимава с футбол заради ухапването на Джорджо Киелини в мача с Италия от световното първенство в Бразилия.

Независимо от това спортният директор на каталунците Андони Субисарета обяви новината. "Той е 100% член на нашия клуб. Луис Суарес е футболист на "Барселона" във всеки един смисъл. Това вече е факт", каза бившият испански вратар.

Уругваецът не само няма да играе за новия си отбор, но дори не може да тренира с новите си съотборници до ноември, освен ако обжалването на наказанието пред Спортният арбитражен съд в Лозана не бъде успешно.

"Сигурен съм, че Луис Суарес ще ни донесе много позитиви в бъдеще. Той е важен играч за този клуб, но клубът означава много повече от своите играчи", смята Субисарета. Нападателят, който премина в "Ливърпул" от "Аякс" срещу 22.7 млн. паунда през 2011 г., стана голмайстор на миналия сезон във Висшата лига с 31 попадения.

Във вторник легендата на "Барселона" Йохан Кройф изрази съмнение, че събирането на Суарес с Лионел Меси и Неймар ще бъде успешно, защото и тримата са големи индивидуалисти. Новият старши треньор Луис Енрике отхвърли подобни притеснения.

"Наставниците искат да разполагат с най-добрите футболисти и колкото повече са те, толкова по-добре. Доволен съм, че мога да разчитам на тримата. Целта ми е да ги събера в един отбор, който ще е възможно най-конкурентен. Но не говоря за двама или трима играчи, а за целия състав. С колкото по-добри футболисти подписваме, толкова по-добре", обясни Енрике.

Междувременно "Барселона" позволи на 22-годишното си крило Кристиан Тейо да се присъедини към "Порто" под наем за два сезона. В края на периода португалците ще имат правото да купят футболиста, докато каталунците си запазват правото да го повикат обратно в състава си още през следващото лято.

dnevnik.bg