УЕФА реши да раздели руските и украински клубове, така че да не могат да се паднат едни срещу други в жребиите за европейските турнири.

Решението е взето след месеци на напрежение между двете страни, последвало руското анексиране на Крим и размириците в западната част на Украйна.

В своето съобщение УЕФА посочва, че Руският футболен съюз и Футболната федерация на Украйна са изразили притеснения за безопасността в случай на двубой между отбори от двете страни заради "настоящата политическа ситуация".

"След проучване на ситуацията и взимаме предвид на ситуацията със сигурността в района, УЕФА реши руски и украински клубове да не могат да играят един срещу друг до второ нареждане", се казва в становището на организацията.

Така "Зенит" (Санкт Петербург) и "Днипро" (Днипропетровск) със сигурност няма да бъдат съперници в третия предварителен кръг на Шампионската лига, жребият за който ще бъде изтеглен в петък.

"Според мен трябва да избегнем всеки потенциален риск. Не трябва да даваме на определени групи хора друга причина да показват своите негативни чувства, които вече са се надигнали. Футболът не е политика и не трябва да бъде използван като политически инструмент. Доколкото съм запознат, от украинска страна също искат клубовете да са разделени", заяви генералният секретар на Руския футболен съюз Анатолий Воробьов.

УЕФА все пак разреши на украинските градове Днипропетровск и Одеса, в допълнение на Киев и Льов, да домакинстват международни мачове. Това засяга "Днипро" и "Черноморец", които ще участват в третия предварителен кръг съответно на Шампионската лига и Лига Европа.

Това обаче не се отнася за клубовете от Израел, след като УЕФА забрани провеждането на международни мачове в страната заради "настоящата ситуация със сигурността". Това означава, че израелските клубове ще трябва да домакинстват своите срещи от евротурнирите в друга страна.

dnevnik.bg