"Ботев" (Пловдив) стигна до трудна победа с 2:1 над австрийския втородивизионен "Санкт Пьолтен" в първа среща от втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Двубоят на бургаския стадион "Лазур" бе дебют за старши треньора на жълто-черните Велислав Вуцов, който дори си изкара червен картон за оспорване на съдийско решение в 70-ата минута.

Успехът за пловдивчаните донесоха Иван Цветков от дузпа и младият Цветелин Чунчуков. В предния кръг съставът елиминира аматьорския отбор от Сан Марино "Либертас" с общ резултат 6:0.

"Ботев" показа домакинско надмощие още от началните минути и в петата минута изстрел на Иван Цветков премина край вратата на носителя на Купата на Австрия. Гостите отвърнаха с неточни удари на Амбичи с глава и Хофбауер.

Най-добрата възможност за гол се откри пред пловдивчани в 23-ата минута. Тогава Цветелин Чунчуков бе изведен сам срещу стража на "Санкт Пьолтен" Костнер, но прехвърли него и вратата му. В следващата атака младокът се размина с опасно центриране на Йордан Христов.

Последваха силни минути за австрийския отбор. Сеговия игра с глава и принуди Адам Стаховяк да се намесва решително, а само две минути по-късно испанецът пропусна да открие резултата сам срещу българския вратар.

"Ботев" успя да направи това в 38-ата минута. Тогава Хофбауер фаулира Мариан Огнянов и реферът отсъди дузпа, която Иван Цветков по категоричен начин превърна в гол за 1:0. "Санкт Плолтен" обаче съумя да изравни десетина минути след началото на второто полувреме.

Тогава Сеговия нанесе поредния си удар с глава и този път преодоля Стаховяк – 1:1. Цветков пропусна да изравни в 65-ата минута, когато бе сам срещу вратаря Костнер, а в 70-ата съдията правилно отмени негово попадение за очевидна игра с ръка на Чунчуков. Тогава реферът изгони треньорът на пловдивчани Вуцов, който бурно оспори решението му.

Чунчуков успя да се реваншира за грешката и реализира победния гол за "Ботев". Той пое топката в наказателното поле и без забавяне преодоля Костнер за крайното 2:1. Реваншът между двата отбора е след седмица в Австрия.

dnevnik.bg