Шампионът от 2008 г. САЩ срази деветкратния носител на титлата Бразилия с 3:1 във финала и трумфира за втори път в Световната лига по волейбол.

Американците бяха по-добрият отбор в оспорваната среща и заслужено стигнаха до успеха.

В първата част Бразилия имаше минимален аванс до втората техническа пауза, след което резултът се движеше точка за точка. Тейлър Сандър попречи на "селесао" да реализира първия си геймбол и изравни за 24:24, а блок на Дейвид Лий изведе Щатите напред след епична битка до 31:29.

Втората част премина при предимство на шампионите. Този път те успяха да се откъснат с 22:18, но не допуснаха отпускане и затвориха гейма в своя полза с 25:21, за да изравнят резултата в мача.

САЩ влезе по-добре в третата част и установи аванс от четири точки веднага след първото техническо прекъсване. Носителите на трофея за 2008 г. постепенно увеличаваха преднината си до 18:10 и в крайна сметка отново излязоха напред в срещата след 25:20.

Четвъртият гейм представи страхотна битка на игрището, в която двата състава направиха няколко обрата. Най-голямата разлика бе от 3 точки при 14:11 за Бразилия, но САЩ за пореден път изравни.

Американците нанесоха своя решителен удар в самия край на частта, когато поредната отлична изява на Дейвид Лий на блок и мрежа на съперника им връчиха втората крайна победа в Световната лига.

Преди това в мача за третото място домакинът Италия победи Иран с 3:0 (25:22, 25:18, 25:22) и заслужи бронзовите медали.

dnevnik.bg