Световният шампион в общия старт Руи Коща стана поредното голямо име, което прекрати преждевременно участието си в "Тур дьо Франс".

27-годишният португалец слезе от велосипеда преди 16-ия етап, тъй като се е разболял от пневмония, обявиха от отбора му "Лампре". Коща се движеше на тринадесета позиция в генералното класиране с близо 13 минути изоставане от лидера Винченцо Нибали и на около две минути от място в първата десетка.

Португалецът, който през септември победи Хоаким Родригес, Алехандро Валверде и Нибали, за да грабне световната титла, беше на път да запише най-доброто си класиране в "Тур дьо Франс".

Коща се оттегля за втори път след 2009 г., когато при дебюта си слезе от велосипеда след 11-ия етап. В следващите си четири участия той завърши 73-и, 90-и, 18-и и 27-и. В неделя след 15-ия етап се отказа и Саймън Йейтс от "Орика ГрийнЕдж". По този начин Герант Томас от "Скай" остана единственият британски колоездач в Тура.

Още след първия етап най-добрият спринтьор в последните години Марк Кавендиш се отказа заради падане, а същото се случи и с миналогодишния победител Крис Фрум в петия етап.

Сред останалите големи имена, които напуснаха обиколката, са двукратният шампион Алберто Контадор, победителят от 2010 г. Анди Шлек, олимпийският и четирикратен световен шампион Фабиан Канчелара и тазгодишният първенец в критериума "Дофине-Либере" Андрю Талански.

dnevnik.bg