Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов каза, че вече забелязва настроението, която иска. Според него състезателите постепенно променят нагласата си.

"Виждам блясък в очите на всички", каза Константинов. Той добави, че по време на слабото представяне в Световната лига в отбора е липсвал характер.

"Невъзможно е да направим генерални промени за шест седмици (до световното първенство). Предпочитам да добавяме към доброто, което сме постигнали. Ако тръгнем да правим големи промени, ще настъпи хаос", смята той.

По думите му подготовката е направена така, че отборът да влиза във форма в средата на първата част на световното. България започва участието си с мач срещу Мексико на 1 септември.

Константинов каза, че няма лично разочарование след отказа на Матей Казийски да се завърне в националния отбор. "Приех да съм селекционер преди да отговорят Андрей Жеков, Матей Казийски и Боян Йорданов. Всеки, който е приел, смятам, че е в плюс. Но разочарование няма."

Селекционерът допълни, че когато няма изявени лидери, отборът като цяло трябва да е лидерът. "Трябва да търсим отборната игра."

Във връзка с позицията на Казийски и настояването му ръководството на федерацията да подаде оставка Константинов каза, че промяна може да се постигне, само когато си част от системата. "Когато си извън нея, не можеш да я промениш. "Ние искаме промени". Какви промени? Това са празни приказки. Трябва да участваме в тези промени, да ги наложим и само тогава нещо може да се промени към добро." И уточни, че сам ще се бори да наложи вижданията си за израстването на българския волейбол.

Нивото на българското първенство е много ниско и това е проблем за националния отбор, добави Константинов. Според него добър пример е развитието на Иран. "Привлякоха чужденци, вдигнаха нивото на първенството си и сега играха полуфинал в Световната лига. А това е страна без традиции."

dnevnik.bg