Американският сенатор Джон Маккейн призова ФИФА да премести световното първенство по футбол от Русия през 2018 г. като поредна стъпка към оказването на натиск към руския президент Владимир Путин.

Маккейн заяви пред подкаста на ESPN Capital Games, че турнирът трябва да бъде преместен в някоя по-малко спорна държава.

"Абсолютно трябва да бъде преразгледано, но не смятам, че САЩ трябва да действат самосиндикално. Смятам, че останалите, като британците например, трябва да повдигнат въпроса на обичайните срещи, на периодичните срещи, които имат. Те трябва да кажат: "Трябва да обсъдим този въпрос. Дали е правилно да сме в Русия точно в този момент и няма ли други по-малко спорни места?", заяви той.

Сенаторът демократ Крис Мърфи също се присъедини към призива на Маккейн.

"Ако в светлината на сваления самолет, в светлината на санкциите на ЕС Путин продължава да си вири носа срещу международната общност и продължава да изпраща военни и оръжие в Източна Украйна, то тогава не съм сигурен дали е редно да бъде награждаван с един голям международен турнир", каза Мърфи.

През тази седмица британският вицепремиер Ник Клег също каза, че е немислимо Русия да бъде домакин на световното първенство през 2018 г.

Русия беше в центъра на международната критика през 2014 г. покрай зимната олимпиада заради въпроси около спазването на човешките права. 

dnevnik.bg