Бивш футболист от А група е бил аресутван за опит за манипулиране на мачове на юношеския национален отбор до 19 г., съобщи Българският футболен съюз на интернет страницата си.

На 31 юли служители на "Криминална полиция" са задържали 20-годишен бивш футболист от отбори в А група. Операцията е била осъществена след съвместна работа на БФС и МВР, уточняват от съюза.

Две седмици по-рано експертът по почтеността на БФС Марио Костурков е подал сигнал до "Криминална полиция" за опит за манипулиране на резултати от мачове на юношеския национален отбор до 19 г., който участва на европейското първенство.

"В резултат на проведените оперативни следствени действия са разпитани множество лица, сред които и актуални национали от юношеския национален отбор до 19 г. Тези футболисти са в същото време играчи на елитни клубове от "А" група, което наложи информираност и съдействие от техните клубове", се казва в съобщението на БФС.

"Българският футболен съюз би искал да изкаже своята благодарност на въпросните клубове за запазената конфиденциалност и оказаното пълно съдействие в хода на разследването", добавят от там.

В съюза обаче смятат, че разследването е повлияло в чисто психологически план на състоянието на националния отбор по време на Евро 2014.

След втория мач на националите старши треньорът Александър Димитров заяви, че е време да "изкрещи" за нередности, но не го направи и след завръщането на отбора в България. В Унгария националите записаха три загуби - с 0:3 от новия шампион Германия, и с по 0:1 от Украйно и Сърбия.

dnevnik.bg