Българският национален отбор по волейбол за жени спечели уверено петата си победа от пет мача в третата група на Гран при. Капитанът Диана Ненова и съотборничките ѝ се наложиха с 3:1 (21:25, 25:8, 25:20, 25:11) срещу Кения.

С успеха си българките заслужиха три точки и са на второто място в класирането. Те изостават с две от водача Чехия, който има максикума от 15 точки.

Това е втора победа за националките срещу Кения след тази с 3:2 от първия минитурнир в Мексико. Откакто надпреварата се премести в Хърватия, България играе с първия си състав.

Националките загубиха оспорвания първи гейм след слаба игра в края. След това обаче те имаха пълно превъзходство.

Във втория България поведе с 20:3 и след това спечели с 25:8. Сравнително оспорвана беше третата част, а в четвъртата африканският състав спечели 11 точки.

Силен мач изигра Добриана Рабаджиева, завършила с 18 точки, четири от които от начален удар. Елица Василева добави 14, а Ева Янева 13. Кенийките допуснаха 28 грешки срещу 18 за българския отбор. За африканките Моим Мърси стана най-резултатна с 16 точки.

Независимо от резултатите България се класира за финалния турнир като домакин. Решителната надпревара ще се проведе в Самоков на 16 и 17 август.

dnevnik.bg