Легендата на алпинизма Райнхолд Меснер отправи видеопоздравление към Боян Петров за успешното му изкачване на три осемхилядника това лято, като го определи като "вероятно най-голямото постижение в историята на българския алпинизъм".

Петров изкачи последователно третия най-висок връх Канчендзьонга в Хималаите, след това направи успешни опити на Броуд Пик и втория по височина К2. Два от върховете бяха изкачени за първи път от българин.

Меснер, който първи в историята изкачи всички 14 осемхилядници, се присъедини към поздравленията от италианския спортен журналист от "Гадзета дело спорт" Сандро Филипини, съпруг на бившата българска волейболистка Цветана Божурина.

"Получих информация днес, че първо е направил Канчендзьонга, където се е аклиматизирал от северната страна, след това е стигнал почти до върха от южната, върнал се е и след това го е изкачил. Мисля, че Канчендзьонга е един от най-трудните върхове в света", коментира Меснер.

"След това е изкачил Броуд Пик и след това К2. Тази година имаше много хора там, но въпреки всичко това е страхотно постижение. Мисля, че това е най-голямото постижение в историята на българския алпинизъм", добави италианецът.

Най-добрият италиански алпинист в момента Симоне Моро също се присъедини към поздравленията на Меснер. "Познавам много добре и трите върха. Канчендзьонга е много труден, аз лично не съм го изкачвал и честно вярвам, че дори е малко по-труден от К2", каза Моро, който е качвал четири пъти Еверест и направи първите зимни изкачвания на Шиша Пангма, Макалу и Гаршербрум II.

"Поздравления за Броуд Пик, а след това и за К2, където имах много приятели тази година. Това е чудесна година за теб и ти пожелавам да продължиш по същия начин", добави той.

Петров съобщи за "Дневник", че вече е в град Скарду и се прибира в България на 12 август.

dnevnik.bg