Дубай възнамерява да се кандидатира за домакинство на летни олимпийски игри. Най-големият град в Обединените арабски емирства има амбиции да се включи в битката за организирането на игрите през 2024 или 2028 г.

Домакинът на 33-ата лятна олимпиада ще бъде избран през 2017 г., като кампанията ще започне догодина. Гласуването за 34-ата олимпиада ще се проведе през 2021 г., а кандидатурите ще бъдат приемани през 2019 г.

"Да посрещнем олимпийските игри е мечта. С божията воля се надявам в следващите осем години да се включим в надпреварата за една от олимпиадите", заяви директорът на Спортния съвет на Дубай Али Омар.

В емирството и преди са изразявали подобни амбиции, но досега никога не са подавали официално кандидатурата си.

По думите на Омар в Катар са проправили път със спечелването на домакинство за световното първенство по футбол през 2022 г. "Катар привлече вниманието на целия професионален спорт към страните от Персийски залив", заяви той. 

Доха обаче също има амбиции за организиране на олимпийските игри. Столицата на Катар кандидатства неуспешно за игрите през 2016 и 2020 г., но ще опита отново за олимпиадата през 2024 г. Ако спечели, това ще означава край на шансовете на Дубай да се бори за домакинство през 2028 г.

И при Доха, и при Дубай обаче съществува един основен проблем, който може да попречи на кандидатурите им - прекалено високите летни температури.

Това не се оказа пречка за избора на Катар за световното през 2022 г., но в крайна сметка големият риск за здравето на спортистите и зрителите може да доведе до преместване на шампионата през зимата. 

dnevnik.bg