Французинът Жо-Вилфред Цонга спечели турнира от сериите "Мастърс" в Торонто. Във финала той победи Роджър Федерер със 7:5, 7:6 (3).

Цонга записа четвърта поредна победа срещу играч от топ 10, след като в предишните си три мача отстрани Григор Димитров, Анди Мъри и Новак Джокович.

Френският тенисист спечели втората си титлата от сериите "Мастърс", но първа на открито. Първата беше преди цели шест години на турнира в зала в Париж.

Цонга спечели едва пета победа в 16-ия си мач срещу Федерер. За трети път обаче той успя да победи легендарния швейцарец на мастърса в Канада. Предишните му успехи бяха през 2009 и 2011 г., когато отпадна в полуфиналите.

Бившият финалист от Australian Open спечели единадесетата си титла като професионалист в 20-ия си финал. Той грабна първия си трофей през 2014 г., благодарение на което от понеделник ще се върне в топ 10 на ранглистата на десета позиция.

Цонга и Федерер записаха по 26 завършващи удара, но французинът допусна значително по-малко непредизвикани грешки - 18 срещу 37.

Въпреки че вкара само 50% от първите си сервиси, Цонга показа страхотна ефективност в подаванията си. Той не даде нито един шанс за пробив на Федерер, а в същото време стигна до седем възможности да пробие швейцареца.

Цонга успя да реализира само една от тях, но тя му донесе победата в първия сет. Във втората част той имаше цели шест възможности, но не се възползва. Все пак в тайбрека французинът не остави шансове на съперника и стигна до успеха след 1.47 часа.

Федерер пропусна възможността да спечели 80-а титла в 120-ия си финал в турнирите на АТП. Той остава с 21 титли от сериите "Мастърс" и общо 299 победи във втората по сила верига в мъжкия тенис.

Швейцарецът загуби четвърти голям финал през 2014 г. след пораженията на "Уимбълдън" и на мастърсите в Монте Карло и Индиън Уелс. 

Дневник