Бившият световен шампион по шах Гари Каспаров се опитва да заеме най-високия пост в шахмата от мултимилионера Кирсан Илюмжинов, предаде Би Би Си. Конфронтацията между двамата руснаци ще се проведе на световната шахматна олимпиада в норвежкия гр. Трьомсо.

Илюмжанов оглавява Световната федерация по шахмат /ФИДЕ/ от 19 г. Негови противници го обвиняват, че бил марионетка на Кремъл и поддържал връзки с брутални диктатори. Гари Каспаров /51/ е известен правозащитник и опонент на руския президент Владимир Путин. Той обвинява Илюмжинов за прекалено близки връзки с путин и твърди, че неговото президентстване на ФИДЕ е белязало федерацията с "злоупотреби и фаворизиране". Пред нормежкия в. "Дагбладет" Каспаров казал: "Всяко руско посолство в света е мобилизирано да подкрепя Илюмжинов и той да остане на поста. Въобще не става дума за шаха. Това е чиста политическа битка".

Илюмжинов /52/ твърди, че веднъж бил отвлечен от извънземни, които комуникирали помежду си чрез телепатия и го отвели на друга планета с гигантски космически кораб. Обвиненията към него включвати накърняване престижа на шахматната федерация с установяването на тесни връзки с диктатори, сред които саддам Хюсеин и Муамар Кадафи. В скорошно интервю за в. "Ню Йорк таймс" Илюмжинов заяви: "Шахът е отвъд политиката. Това е причината Каспаров да е толкова опасен. И обяснява необходимостта от битка с него. Това е нещото, от което шахматният свят се безпокои – Каспаров започва да смесва шаха и политиката".

БГНЕС