"Челси" тази година ще е сред претендентите за титлата във Висшата лига. Това са думите на мениджъра на сините Жозе Моуриньо, който заяви, че този път отборът му има сили да се бори за първото място.

Сезонът в едно от най-силните първенства започва днес. Според Моуриньо освен "Челси" има още няколко отбора, които имат възможност да станат шампиони.

И наистина добре познатият Топ 4 вече се разшири. Миналия сезон там влязоха шампионът "Манчестър сити", "Ливърпул", "Арсенал" и "Челси". Рекордьорът по титли "Манчестър юнайтед" остана едва седми. Сега е интересно каква ще е ролята на "Евертън" и "Тотнъм".

Честта да открие кампанията се пада на "Манчестър юнайтед", който ще посрещне 12-ия от миналия сезон "Суонзи". С този мач на голямата сцена на Висшата лига стъпва още един изявен мениджър - Луис ван Гаал. Още с първите си седици начело на отбор холандецът вдъхна надежда на запалянковците.

Футболистите му ще имат удобна възможност да започнат шампионата с победа на "Олд Трафорд" . През миналото първенство "Юнайтед" далеч не се славеше като най-силния домакин и завърши на девето място по спечелени точки на собствен терен.

Друг голям проблем на "червените дяволи" беше защитата, а по-всичко личи, че нещата няма да изглеждат по различен начин и през настоящата кампания. През лятото "Юнайтед" се раздели с доста от опитните си играчи в отбрана. Патрис Евра, Рио Фърдинанд и Неманя Видич приключиха дългогодишната си кариера, а все още е загадка как ще реагират на напрежението заместниците им.

Новото попъление в отбрана Люш Шоу пък е контузен и няма да бъде на разположение до средата на септември. "Суонзи" ще опита да се възползва именно от проблемите в защитата на червените. Двата силни коза на "лебедите" Джонджо Шелви и Вилфред Бони останаха в отбора и ще се опитат да вгорчат живота на "Юнайтед" още на старта.

"Арсенал" започна успешно и вдъхновяващо сезона със спечелването на "Къмюнити шилд" след 3:0 срещу шампиона "Манчестър сити". Воденият от Арсен Венгер отбор приема "Кристъл Палас" в първия кръг. Привличането на Алексис Санчес добави класа към състава на "топчиите". Сътресенията в "Палас" и напускането на мениджъра Тони Пулис накланят везните сериозно в полза на "Арсенал".

В ранния неделен следобед "Ливърпул" е домакин на "Саутхемптън". Именно мърсисайдци бяха тимът, който обезкърви най-много "светците" през лятото. Деян Ловрен, Рики Ламбърт и Адам Лалана подсилиха червените, а освен с тях "Саутхемптън" се раздели и с Люк Шоу ("Манчестър юнайтед") и Калъм Чембърс ("Арсенал").

Предстои да видим отговора и на голямата въпросителна в "Ливърпул" - ще се отрази ли сериозно липсата на Луис Суарес. Преди шест дни мърсисайдци разбиха с 4:0 "Борусия" (Дортмунд), но германците бяха само с част от титулярите си.

Все пак изглежда, че Даниел Стъридж е запазил формата си, а Филипе Коутиньо и Рахим Стърлинг отбелязват нов прогрес през това лято. Конкуренцията в лицето на Лазар Маркович, Адам Лалана, Джордън Айб, Фабио Борини и Сусо пък ще поддържа огъня в атаката "Ливърпул". Защитата също изглежда по-стабилна след покупките на Ловрен, Манкийо и Алберто Морено.

Шампионът "Манчестър сити" стартира защитата на титлата си с гостуване на "Нюкасъл". През януари "гражданите" нямаха проблеми при визитата си на "свраките" и спечелиха с 2:0. Сега отново са в ролята на фаворит и това не се променя въпреки тежката загуба от "Арсенал".

За поредно лято "Сити" беше активен на трансферния пазар. Към отбора се присъединиха Бакари Саня, Франк Лампард, Вили Кабайеро, Елиаким Мангала. От не по-малко значение обаче бяха новите договори с Насри, Компани, Давид Силва, Коларов и Агуеро. "Гражданите" изглеждат наистина солидни.

В понеделник вечер "Челси" гостува на новака "Бърнли". При последната си среща във Висшата лига през 2010 г. домакините победиха с 4:2 "Тотнъм", но в момента те са пълна загадка. "Челси" привлече няколко известни имена и тимът определено подобри звеното, което му попречи да стане шампион през миналата година – атаката.

Моуриньо вече разполага с голмайстора на "Атлетико" (Мадрид) Диего Коща, а опитният Дидие Дрогба също се завърна на "Стамфорд бридж". Франсеск Фабрегас добави класа в средата на терена, а Фелипе Луис, също привлечен от "Атлетико", ще замести Ашли Коул, който премина в "Рома".

С голям интерес се очаква треньорското надлъгване във Висшата лига. Моуриньо, Ван Гаал, Венгер, Брендън Роджърс и Мануел Пелегрини са готови за шоу. Психологическите игри между тях вече стартираха. Будната съвест на французина се пробуди и той отново разкритикува "Манчестър сити" около финансовия феърплей, като попита дали с трансфера на Лампард не се заобикаля правилникът.

Голямото завръщане е това на "Лестър". Отборът ще играе в елита отново след десетгодишно прекъсване. "Лисиците" приемат "Евертън" в първия кръг. Нововъведението пък е спреят, който съдиите ще използват след добрите отзиви от световното първенство в Бразилия.

Българската следа във Висшата лига към момента вече изчезна. Това стана, след като "Астън вила" преотстъпи Александър Тонев в "Селтик". 

Дневник