Два дни след началото на световното първенство в Полша дойде редът и за българските национали да излязат на терена. Днес в 17.30 часа играчите на Пламен Константинов ще излязат срещу състава на Мексико в Гданск по дългия път към първите места в класирането.

Турнирът ще е официален дебют за новия селекционер и ще предостави възможност на отбора да покаже истинското си лице след неубедителната игра в Световната лига, която доведе до раздялата с Камило Плачи.

Константинов е притеснен, че отборът може да подцени първия съперник, който не е от големите имена на волейболната сцена.

"Нещото, което ме притеснява, е името на първия ни съперник. Мексико не вдъхва достатъчно респект в състезателите и аз го усещам. Вече два ни, в отношението на момчетата личи, което ме притеснява", заяви за Нова телевизия Константинов.

Центърът Цветан Соколов имаше проблем с растежение на раменен мускул на атакуващата дясна ръка в неделя. Проблемът се появил след фитнес занимание преди първия мач.

Лекарят на отбора Динко Захариев обаче изрази увереност, че ще може да възстанови Соколов за началото на турнира.

Ръководството на отбора направи и една промяна на поста на разпределителя Георги Сеганов, който беше картотекиран като либеро. Той попадна в състава след отпадането на центъра Николай Николов.

Преди началото на първенството бившият капитан на националите заяви за "Капитал", че ще пробва отборът да набира форма с изиграването на всеки отделен мач.

"Преценихме, че можем да започнем да набираме форма по време на световното първенство, а не преди това. Естествено това крие рискове. Защото в групата ни Русия е фаворит, но ме притесняват Канада и Китай, които са на добро световно ниво", каза той.

Букмейкърите дават значителни шансове за успех на българските национали. Sportingbet дава коефициент 1.05 за победа на играчите на Константинов и 8.00 за Мексико.

Първенството вече предложи някои интересни резултати. Италия загуби с 1:3 (16:25, 25:23, 21:25, 22:25) от Иран в мач от група D пред повече от четири хиляди зрители в Краков. Трикратният световен шампион беше сериозно затруднен от иранския състав и достигна до успех единствено във втория гейм, спечелен трудно с 25:23.

Звездата на "адзурите" Иван Зайцев отбеляза 18 точки и беше най-резултатен в двубоя. Амир Гафур реализира 18 точки в полза на победителите.

Домакинът Полша разби Сърбия с 3:0 (25:19, 25:18, 25:18) в мача на откриването мъже пред 62 хиляди зрители на Националния стадион във Варшава. Капитанът на победителите Михал Винярски беше най-резултатен в мача с 14 точки. За сърбите с 11 точки се отличи Александър Атанасиевич.

Дневник