Рускинята Екатерина Макарова се класира за полуфинала на US Open и за първи път в кариерата си намери място сред най-добрите четири тенисистки в турнир от Големия шлем.

Тя елиминира поставената под номер 16 в схемата Виктория Азаренка с 6:4, 6:2 и в следващата фаза ще се изправи срещу победителката между Серена Уилямс и Флавия Пенета.

Макарова стигна до полуфинал в Шлема от петия опит след две поражения в четвъртфиналите на Australian Open и по едно в последните издания на US Open и "Уимбълдън".

Рускинята се пребори за победата с 23 уинъра и 21 непредезвикани грешки, като проби сервиса на Азаренка четири пъти при 12 възможности.

Тя имаше своите проблеми в средата на първия сет, но се върна след една от почивките напълно преобразена и с пет поредни гейма го спечели с 6:4. Във втората част 26-годишната състезателка направи пробив при 4:2 и до края бе безапелационна.

Макарова отива на полуфинал без загубен сет в Ню Йорк. "Чувствам се страхотно. Най-после съм на полуфинал. Имах своите шансове и преди, но сега чувството е страхотно. Не мислех за резултата и през цялото време се стараех да поддържам едно и също темпо на игра", обясни Макарова.

В същото време поражението слага край на опитите на Азаренка да се завърне в челото на световната ранглиста след месеци извън корта заради травма на крака. Тенисистката от Беларус не защити точките си от миналогодошния финал и ще остане извън първите 20 в света.

dnevnik.bg