Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън изпревари убедително своя съотборник Нико Розберг в квалификацията за Гран при на Италия.

Британецът грабна първия си полпозишън след старта на пистата "Каталуня" през май и в неделя ще потегли от челото на "Монца".

Световният шампион за 2008 г. бе над всички още с първата си летяща обиколка в третия сегмент от елиминациите. Хамилтън постигна време от 1:24,109 минути и остави далеч зад себе си Розберг, който пропусна третата тренировка заради повреда в скоростната кутия.

При вторите опити германецът даде силна заявка за пети пореден полпозишън с преднина от една десета в първи сектор, но в останалата част на трасето отстъпваше сериозно спрямо съекипника си.

Така Хамилтън дори не се опита да прави нова бърза обиколка. Той и лидерът във временното класиране на шампионата отново запазиха първата редица за "Мерцедес", а веднага зад тях ще се наредят пилотите на "Уилямс".

В петък екипът даде надежди за битка със "сребърните стрели", но в квалификацията германският екип отново бе категоричен. Въпреки това третата позиция на Валтери Ботас и четвъртата на Фелипе Маса е впечатляващ резултат за тима.

Пилотът на "Макларън" Кевин Магнусен за седми път от началото на сезона изпревари своя опитен съотборник Дженсън Бътън и с финалния си опит го измести от петото място.

Лидерът на "Ферари" Фернандо Алонсо даде седмо време, а водещата десетка допълниха световният шампион Себастиан Фетел, съотборникът му в "Ред бул" Даниел Рикардо и Серхио Перес с "Форс Индия".

Стартът за Гран при на Италия е в неделя от 15.00 часа българско време.

dnevnik.bg