Хърватинът Марин Чилич продължи серията изненади на US Open и елиминира със завидно самочувствие петкратния шампион Роджър Федерер по пътя към мечтания финал.

Тенисистът, който заема 16-о място в света, победи категорично рекордьора по титли от Големия шлем с 6:3, 6:4, 6:4 в рамките на само 1.44 часа игра.

До този момент Чилич нямаше дори спечелен сет срещу швейцареца след пет мача. Той ще спори за трофея с японеца Кей Нишикори, отстранил водачът в ранглистата на АТП Новак Джокович с 6:4, 1:6, 7:6(4), 6:3.

Хърватинът изненада опитния Федерер и го проби за 3:1. Той се справи и с мощния първи сервис на своя опонент, който в влизаше в цели 79% от случаите. Това обаче не се оказа достатъчно силно оръжие и швейцарецът трябваше да се примири със загубата на първия сет.

Проблемите му продължиха и в първия гейм от втората част. Носителят на 17 титли от Големия шлем отрази два брейкпойнта след 0:40, но при следващия ретур бе пробит за втори път в срещата. Федерер нямаше никакъв отговор срещу безупречния начален удар на Чилич, който му отстъпи едва 2 от 28 точки на свой сервис.

Пасивът на швейцареца вече бе 0:2 в двубоя, но за разлика от вълнуващия обрат над Гаел Монфис на четвъртфиналите, тук нямаше никаква идея как да се бори дори за оставането си в мача.

Световният номер 3 все пак стигна до жадувания пробив в началото на третия сет, само за да може Чилич веднага да му го върне за 2:2. Хърватинът не чака много и пак спечели подаването на Федерер, с което окончателно ликвидира и минималната му съпротива.

Така за първи път след 2002 г. двама състезатели извън първата десетка на световната ранглиста ще излязат във финал на турнир от Големия шлем.

dnevnik.bg