Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че е бил помолен от представители на националните футболни асоциации да продължи да бъде начело на световната централа.

"Вижте, една мисия никога не завършва. Моята мисия не е завършена. На последния конгрес на ФИФА в Сао Пауло не видях просто подкрепа. Огромно мнозинство от представители на националните асоциации ме помолиха: "Продължи, бъди наш президент и в бъдеще", каза Блатер.

Швейцарецът официално обяви, че ще се кандидатира за пети пореден мандат начело на ФИФА. Той заема настоящия си пост от повече от 16 години, но в последните месеци е под все по-голямо напрежение заради избора на Катар за домакин на световното първенство през 2022 г., както и заради корупционните скандали.

"Предстои ми да информирам и изпълнителния комитет. Въпрос на уважение е да кажа на футболното семейство: "Да, аз ще съм готов и ще кандидатствам отново", заяви швейцарецът.

През миналата седмица президентът на УЕФА Мишел Платини обяви, че няма да се яви на изборите за президент на ФИФА. Французинът предпочита да продължи работата си в европейския футболен съюз.

Засега единственият конкурент на Блатер за президентското място остава бившият генерален секретар на ФИФА Жером Шампан. Спечелилият изборите ще остане начело на световната централа до 2019 г. Срокът за подаване на декларациите от кандидатите за поста изтича през януари 2015 г.

dnevnik.bg