Съперниците на България в група H Италия и Хърватия записаха очаквани победи в първите си срещи от квалификациите за Евро 2016.

"Скуадра адзура" се наложи с 2:0 като гост на Норвегия в официалния дебют на своя нов селекционер Антонио Конте, докато балканският тим спечели със същия резултат домакинството си на аутсайдера Малта.

Италианците откриха резултата в Осло още в 16-ата минута чрез нападателя на "Сасуоло" Симоне Дзадза, който се разписа в дебюта си с националната фланелка.

Футболистите на Норвегия отговориха с опит за натиск и стигнаха само до две по-продължителни разбърквания в наказателното поле, но така и не затрудниха вратаря Джанлуиджи Буфон.

До почивката четирикратните световни шампиони имаха три отлични възможности за гол, пропуснати от Емануеле Джакерини и Чиро Имобиле. През второто полувреме гостите отново имаха нужда от четвърт час, за да удвоят преднината си.

Още с първото си отиграване резервата Мануел Паскуал направи отлично центриране към Леонардо Бонучи и той с глава вкара за 2:0. До края на мача Дзадза можеше дори да се отчете с хеттрик, но нямаше късмет при две чисти ситуации пред норвежката врата. Италианците дадоха и сериозна жертва с контузията на Имобиле, който бе изнесен на носилка.

Хърватия също тръгна с победа в новия квалификационен цикъл. Възпитаниците на Нико Ковач проспаха първото полувреме срещу Малта, която остана с десет души на терена след изгонването на Стив Борг още в 31-ата минута.

Бранителят удари с коляно в главата Марио Манджукич и получи директен червен картон, а гол на Иван Ракитич бе отменен заради засада. "Шахматистите" огорчиха своя съперник веднага след старта на второто полувреме.

Лука Модрич отправи далечен и мощен изстрел, с който откри резултата и сложи край на 3-годишната си голова суша с националната фланелка. Попадението внесе успокоение в редиците на домакините.

Те уцелиха греда чрез Андрей Крамарич, който все пак оформи крайния резултат в 81-ата минута. Победата на Хърватия можеше да бъде и още по-убедителна, но Марчело Брозович също уцели рамката на противниковата врата.

След първия кръг в група H Италия, Хърватия и България делят първото място с по 3 точки, докато Азербайджан, Малта и Норвегия остават без актив.

dnevnik.bg