Националният отбор по волейбол ще се изправи срещу шампиона Бразилия днес в първия си двубой от втората фаза на световното първенство в Полша.

"Лъвовете" не започнаха особено убедително турнира и завършиха на трето място в група С с десет точки след три победи и две загуби.

Русия спечели групата с пет победи и 14 точки, следвана от Канада (11) и Китай (6). В предстоящата фаза четирите отбора ще се изправят срещу Бразилия, Германия, Финландия и Куба. Точките от първата фаза срещи опонентите, които продължават напред, се зачитат.

Това прави бразилците лидери с девет точки, следвани от руснаците с осем и германците с шест. България и Канада имат по пет, като засега предимството е за северноамериканците заради повечето победи. Финландия, Куба и Китай имат съответно две, една и нула точки.

За финалната шестица ще се класират първите три отбора в групата.

"Познаваме се добре с бразилците и мисля, че можем да изиграем срещата с тях равностойно", заяви българският селекционер Пламен Константинов. Той отново призна разочарованието си от слабото начало на тима, но се надява възпитаниците му отново да покажат играта от мача срещу Русия.

"В първите три мача се представихме слабо. В последната среща с Русия показахме, че можем да играем наравно с най-добрите отбори", смята Константинов. Специалистът поиска от своите волейболисти да играят за Виктор Йосифов, който има счупена костица на левия крак и претърпя операция.

"Можем да играем за Виктор и затова настоявам той да е близо до състава. Операцията му е минала добре, но проблемът е, че при него има и скъсани връзки. Първоначалните очаквания са възстановяването му да продължи между шест и осем седмици", допълни Константинов.

Селекционерът на Бразилия Бернардо Резенде смята, че двата тима са с изравнени възможности. "По принцип винаги сме сред фаворитите, но това не е така. Очакват ни трудни съперници в следващите два дни – България играе много силово, а Китай разчита на скорост и техника", заяви той.

Независимо от това специалистът очаква играчите му да продължат добрия си старт на първенството и във втората фаза. "България направи един от най-добрите си мачове срещу Русия и това прави играта на тима обезпокоителна. Съставът им в момента изглежда много добре и ни чака тежък сблъсък", коментира Резенде.

Двубоят между България и Бразилия е днес от 17.40 часа българско време.

dnevnik.bg