УЕФА отправи редица остри забележки в доклада си за кандидатурата на София за домакинство на мачове от европейското първенство по футбол през 2020 г.

Общото впечатление е, че представената от Българския футболен съюз (БФС) документация е много далеч от изискванията на централата.

България е сред 19-те страни, които ще се борят за домакинство на мачовете от Евро 2020. Паневропейският шампионат ще се проведе в 13 града, от които един ще приеме полуфиналите и финала, а 12 ще посрещнат двубоите от груповата фаза, осминафиналите и четвъртфиналите.

Кандидатурата на БФС разчита основно на обещания, а не на конкретни договори. Тя не представя достатъчно гаранции за ангажираност на властите към събитието, нито адекватни планове за предстоящия нов стадион в столичния квартал "Овча купел".

От УЕФА са категорични, че заявката не отговаря и на комерсиалните изисквания, а поради липсата на достатъчно информация предупреждават за "наличието на голям риск за всички търговски партньори". Проблем е и липсата на опит на столицата в домакинството на големи събития.

"Представените гаранции са недостатъчни и не отговарят на нуждите на УЕФА. Обещанието за изпълнение на всички изисквани аспекти на социалната отговорност и устойчивост не са подкрепени от представените гаранции", се казва в доклада на УЕФА.

От централата посочват ниския рейтинг на България от Световната банка, но отчитат как "задължителните политически и футболни структури са налице". Организацията определя финансовата схема за осигуряване на необходимите значителни средства за кандидатурата като "неясна".

Освен това българската кандидатура няма подписано споразумение за подкрепа от Столична община. "Вместо това има изпратено писмо за подкрепа, а конкретно поетите ангажименти се ограничават до логистично съдействие. Притеснително е, че повече от половината изискани гаранции са заменени от писма, които не осигуряват необходимата протекция", допълва УЕФА.

Кандидатурата на София търпи още повече критики за стадиона, с който кандидатства. Там оценката само допълва общото впечатление за сериозни неясноти по проекта и най-честата оценка е "липсва".

"С 33 621 места съоръжението едва преминава минималния изискван капацитет. Безопасността и сигурността на стадиона не могат да бъдат оценени поради липса на релевантни сертификати. Липсват евакуационни планове, както и такива за местоположение на контролна зала. Единствената представена информация е за въртящите се прегради на входовете, което е недостатъчно. Няма предпазна ограда, няма система за видео наблюдение, няма система за предупреждения към публиката", коментира УЕФА.

Сред малкото показатели на кандидатурата, отговарящи на изискванията, са размерите на футболния терен. Друг такъв критерий е пространството за стаята на съдиите и съблекалните на отборите, но "тъй като местоположението им не е отбелязано в плановете на стадиона, те не са приети за валидни".

Липсват каквито и да било планове за ВИП места и скайбоксове за официални лица и спонсори, както и връзката между паркинга със стадиона. "Нито едно от съоръженията не е описано или посочено на общ или детайлен план на стадиона. Това прави детайлно разглеждане на проекта невъзможно", твърдят от УЕФА.

Централата посочва и липсата на закон за регулирана продажба на билети за спортни събития, както и за използването на доброволци в България. "Правната част от кандидатурата е слаба и незавършена. Тя не предоставя достатъчен правен комфорт", се казва в доклада на организацията.

Отчетено е планираното изграждане на станция на метрото до летище "София", но от УЕФА определят капацитета му като "крайно недостатъчен" за очаквания наплив от футболни привърженици и препоръчват "временни или постоянни подобрения".

dnevnik.bg