Французинът Жером Шампен потвърди, че ще се кандидатира за президентския пост във ФИФА. Той ще се изправи срещу настоящи шеф на световната футболна федерация Сеп Блатер, който обяви решението си да се бори за пети пореден мандат.

56-годишният бивш френски дипломат работеше във ФИФА в продължение на 11 години, преди да напусне през 2011 г.

Шампен е заемал постовете международен съветник на президента (1999-2002 г.), заместник генерален секретар (2002-2005 г.), делегат на президентството (2005-2007 г.) и директор по международните отношения (2007-2010 г.).

"Току-що изпратих писмо до избирателната комисия и президента й Доменико Сена, за да потвърдя намерението си да се кандидатирам за президент на ФИФА", написа Шампен в своя уебсайт.

"Ние трябва вземем ясни и информирани решения за това дали искаме да продължим с настоящата икономическа поляризация и спорните дисбаланси, които тя носи след себе си, или да възстановим баланса на играта в нашия глобализиран 21-ви век", допълни той.

"Следващите десет години ще бъдат решаващи за футбола и по-специално за ФИФА, която е на кръстопът и се нуждае от радикални промени", каза още французинът.

Изборите за президент на ФИФА ще се проведат на конгрес през юни 2015 г. Кампанията ще започне през януари, а Шампен се нуждае от подкрепата на пет от футболните асоциации, които членуват във федерацията. 

dnevnik.bg