Годишният бюджет за заплати на английския футболен клуб "Арсенал" ще е по-висок от този на "Челси" за първи път от десетилетие, показват изчисленията на вестник "Дейли Телеграф".

"Артилеристите" публикуваха отчета си за изминалата финансова година в петък, според който разходите им за заплати са 166.4 милиона паунда (211 млн. евро), а приходите надвишават 300 милиона паунда (380 млн. евро) за първи път в историята на клуба.

Трансферите от лятото обаче не влизат в сметката и фондът работна заплата след привличането на Алексис Санчес, Дани Уелбек, Матийо Дебюши, Давид Оспина и Кейлъм Чеймбърс е нараснал с около 15 милиона паунда. Той ще надхвърли 180 милиона паунда за настоящия футболен сезон.

Последните отчети на "Челси" показват, че сините са изразходвали 176 милиона паунда за заплати през последния сезон. Изчисленията на "Телеграф" показват, че сумата остава непроменена в последните две години заради напускането на по-старите и именити играчи като Франк Лампард, Ашли Коул и Фернандо Торес.

Ако изчисленията са верни, бюджетът за заплати на играчите на "Арсенал" ще е на трето място в Англия след "Манчестър юнайтед" и "Манчестър сити".

"Това определя промяната на картината във Висшата лигав резултата на влиянието на финансовия феърплей на УЕФА. В първия си пълен сезон след поемането на "Челси" (2003-2004) Роман Абрамович харчеше по 115 милиона паунда, които бяха най-голямата сума в световния футбол", твърди изданието.

Играчите на "Челси" останаха най-добре платени до сезон 2011-2012, когато бяха изпреварени от "Манчестър сити". След това бяха изпреварени и от "Манчестър юнайтед", чиито заплати са коствали 200 милиона паунда през миналия сезон.

Иначе "Арсенал" отчете добро финансово здраве, като отново декларира печалба - 4.7 милиона паунда преди облагане с данъци. Оборотът нараства с 21 милиона паунда в сравнение с предишната финансова година, но печалбата спада с 2 милиона паунда.

"Правим значителен прогрес, но все още има много да се свърши", заяви изпълнителният директор Айвън Газидис.

Дневник