Григор Димитров ще се изправи срещу Денис Истомин от Узбекистан в първия кръг на започващия в понеделник турнир от сериите "Мастърс" в Шанхай.

Българският тенисист, който е поставен под номер 10, попадна в тежката втора четвърта на схемата, където водач е Роджър Федерер.

Турнирът е предпоследен от сериите "Мастърс" за този сезон и ще бъде много важен в битката за финалите на АТП.

Място в Лондон вече си осигуриха Новак Джокович, Рафаел Надал, Роджър Федерер и Станислас Вавринка, а Димитров се бори за едно от останалите четири места с Марин Чилич, Кей Нишикори, Давид Ферер, Томаш Бердих, Милош Раонич, Анди Мъри, Жо-Вилфред Цонга и Ернестс Гулбис.

23-годишният българин ще играе с 28-годишния Истомин за първи път на ниво АТП. Двамата са се срещали веднъж, но в турнир от сериите "Чалънджър" - във Франция през 2009 г., когато узбекът печели с 3:6, 6:2, 7:6 (3).

Истомин заема 60-ата позиция в световната ранглиста, а най-доброто му класиране е 33-о място от 2012 г. През този сезон има 25 победи и 22 загуби, а най-добрите му постижения са полуфиналите в Ийстбърн и Дюселдорф.

Ако преодолее съпротивата на узбека, Димитров ще се изправи във втория кръг срещу французина Жюлиен Бенето или участващия с "уайлд кард" Джан Дзъ от Китай.

Първият поставен, когото може да срещне българинът, е Кей Нишикори в третия кръг. На четвъртфиналите пък потенциален съперник е Федерер. Японецът и швейцарецът почиват в първия кръг, като поставени в топ 8.

В първата четвърт на основната схема попаднаха шампионът от последните две години Новак Джокович и финалиста от 2011 г. Давид Ферер.

Във втората половина са Рафаел Надал, Милош Раонич, Станислас Вавринка, Томаш Бердих, Марин Чилич и Ернестс Гулбис. 

dnevnik.bg