Женският национален отбор на България спечели първа победа във втората фаза на световното първенство по волейбол. Възпитаничките на Владимир Кузюткин се наложиха много убедително срещу Казахстан с 3:0 (25:22, 25:15, 25:13).

Българските волейболистки не срещнаха никакви трудности от началото до края на двубоя. Те записаха четвърта победа в осмия си мач от началото на турнира и прекъснаха серията от две поредни загуби - срещу Русия (1:3) и САЩ (0:3).

Интрига в мача имаше единствено до 16:16 в първия гейм. Българките два път повеждаха с три точки - при 13:10 и 16:13, но изпускаха преднината си. Все пак те отново се откъснаха при 19:17 и този път не дадоха шанс на казахстанките да се върнат в гейма.

Във втората част българките спечелиха пет от първите шест точки, а до края постепенно увеличаваха аванса си. Ситуацията се повтори и в третата част, който започна с по шест точки за двата отбора, но след това Казахстан взе още едва седем точки.

Националките загубиха шансове да продължат в следващата фаза още с поражението срещу американките в предишния мач, но остават в битката за място сред осемте най-добри отбора в крайното класиране.

Българките заемат шестото място в група F с шест точки. С по-добър актив засега са САЩ (18), Бразилия (14), Сърбия (11), Русия (10) и Турция (7) от същата група и Китай (16), Италия (13), Доминиканската република (12) и Япония (8) от група Е. 

dnevnik.bg