Президентът на Италианската футболна федерация Карло Тавекио беше наказан от УЕФА заради расистко изказване. Дисциплинарната комисия на европейския футболен съюз го принуди да организира събитие за борба с расизма.

Също така Тавекио е лишен от правото да участва в конгреса на УЕФА на 24 март 2015 г. Той няма да може да бъде избиран на каквито и да е постове в организацията за шест месеца.

През лятото по време на кандидат-президентската си кампания той нарече африканските футболисти, състезаващи се в Италия, "ядящи банани". Това доведе до остри критики, а ФИФА нареди вътрешно разследване.

В своята предизборна кампания Тавекио поиска Серия А да взаимства опит от Англия, където играчи от страните извън Европейския съюз трябва да имат определен брой мачове за националния си отбор, преди да направят трансфер.

Тавекио заяви, че съвестта му е чиста, но призна, че не е трябвало да прави коментара. "Осинових три африкански деца, също така там направих кооператив за отглеждане на домати и построих две болници. Не съм искал да нараня никого", каза той през август.

dnevnik.bg