Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън увеличи до 24 точки аванса си на върха във временното класиране на Формула 1 пред своя съотборник Нико Розберг с победата в Гран при на САЩ.

Англичанинът изпревари единствения си конкурент за титлата, който успя да задържи водачеството от полпозишън само до първите спирания в бокса.

Тогава Хамилтън се раздели с гумите си, по които остави "петна" в съботните квалификации и с преминаването към медиум смесите на "Пирели" започна да пресира съекипника си. Световният шампион за 2008 г. настигна Розберг и с брилянтна и смела атака го изпревари при спирането за 12-и завой в 24-ата от общо 56 обиколки.

След това германецът не успя да направи нищо, за да предотврати десетата победа на Хамилтън за сезона. Това е 32-ият успех за пилота на "Мерцедес" в Гран при, който го превърна в най-успешния британец в историята на Формула 1.

Зад представителите на "сребърните стрели" Даниел Рикардо с "Ред бул" преодоля слабия си старт и изпревари тандема на "Уилямс", за да допълни подреждането на подиума.

Австралиецът бавно отлепи от пета позиция при потеглянето и се озова девети, но до края на първата обиколка вече бе шести. Тогава на пистата в Остин излезе автомобилът за сигурност, провикиран от удар между Серхио Перес с "Форс Индия" и Адриан Сутил от "Заубер".

Рикардо изпревари Фернандо Алонсо и зае петото му място при рестарта, а след това при спиранията в бокса мина и пред пилотите на "Уилямс". Фелипе Маса и съотборникът му Валтери Ботас завършиха съответно четвърти и пети.

Вторият пилот на "Ред бул" Себастиан Фетел рискува със старт от бокса и настройки за минимално притискане, след като премина ограничението от пет разрешени двигателя на сезон. Световният шампион първоначално трудно си пробиваше път в колоната, но успя да се изкачи до шеста позиция.

Тогава германецът бе изпреварен от разполагащия с нови гуми Алонсо, а след спирането си в бокса отново намери начин да се промъкне до седмото място на финала, точно зад пилота на "Ферари".

Кевин Магнусен с "Макларън" финишира осми, а битката за последните точки бе много оспорвана. Пастор Малдонадо с "Лотус" премина финала девети, след като изпревари Жан-Ерик Верн от "Торо росо" във финалната обиколка, но имаше наказание от 5 секунди добавено време за превишаване на скоростта в бокса.

Така венецуелецът остана десети и донесе първата точка за екипа си след Гран при на Монако през май. Верн беше класиран девети, но е разследван за удар с другия пилот на "Лотус" Ромен Грожан шест обиколки преди края.

Французинът остана 11-и, точно пред потъналия в класирането в заключителните обиколки Дженсън Бътън с "Макларън" и разочаровалия за пореден път Кими Райконен с "Ферари".

До края на шампионата във Формула 1 остават само две състезания - в Бразилия и Абу Даби, съответно на 9 и 23 ноември, а в тях ще бъдат разпределени 75 точки за класирането при пилотите. "Мерцедес" вече си осигури предсрочно титлата при конструкторите.

dnevnik.bg