Световната корона в шаха отново е на масата, разположена между Магнус Карлсен и Вишванатан Ананд. Един срещу друг са настоящият ѝ носител и петкратният шампион.

Двамата излизат в Сочи за първата партия помежду си. Мачът ще продължи до 28 ноември, като ще се състои от 12 партии. Ако се стигне до равенство, предстои серия от четири партии по ускорен шах.

"Няма никакво значение кой се смята за фаворит преди началото на мача. Всичко ще се реши, когато ние седнем зад дъската", каза Карлсен. Точно преди година той се наложи с 6.5 срещу 3.5 точки срещу Ананд в Индия и стана вторият най-млад световен шампион.

Двамата се изказаха ласкаво за това, че мачът ще е в Русия. Посланието на президента на страната Владимир Путин беше прочетено по време на церемонията по откриването. В него той изрази увереност, че на налице всичко условия, за да могат двамата гросмайстори да покажат качествата си.

"Русия заслужава честта да приеме това важно и престижно събитие. Страната ни си спечели голямо признание за шахматната си школа, а има и богат опит в организирането на събития от това ниво", заяви Путин.

Освен световната титла и престижа, победителят ще спечели и 600 хил. евро, а загубилият ще получи 400 хиляди.

dnevnik.bg