Тодор Батков обяви, че няма намерение да напуска футболния "Левски" въпреки непрекъснатите призиви на привържениците. Той заяви, че никога не е взимал, а само е давал на клуба, който по думите му не е приемал като бизнес, а като "чест, обществен дълг и тегоба".

Батков смята да остане председател на надзорния съвет, но да има по-действен управителен съвет. "Надявам се с присъствието на представителите на най-големите организации на феновете управителният съвет да заработи, защото в момента не работи", каза той.

"Левски" повече не може да зависи изцяло от мен. Това го казвам най-отговорно. Плюс това аз станах на 56 години, вижте в какво време живеем. Аз съм готов да продам клуба. Аз дори и пари няма да искам. Искам да знак кой ще го купи. Дали този човек има душа и сърце, колкото и да звучи парадно. Аз за тези 14 години какво ли не съм преживявал - лишавал съм мои бизнеси, закривал съм бизнеси, уволнявал съм хора, държал съм ги без заплати, продавал съм честно спечелено имущество, за да мога да запълня дупките. Това не е маловажно".

Адвокатът прие исканията на тръста "Синя България" - да му даде 15% от акциите на клуба и две места в Управителния съвет, който на предстоящото общо събрание на акционерите ще бъде увеличен от пет на седем души. Общото събрание ще се проведе на 17 декември от 10.00 часа.

В замяна на акциите тръстът ще трябва осигурява около 1 милион лева в касата на клуба. Предстои да бъде подписан договор и да се уточни за кое перо ще отиват въпросните постъпления от инициативите на привържениците.

Батков заяви, че предстоящите промени са "дълбоко символични". "Това е стъпка в посока да покажем, че сме едно цяло с феновете и сме отборът на народа. За всичките тези десет години и половина само съм давал, но не съм вземал пари. Вземал съм щастие, емоции, негативи, оплюване, неприязън, но в края на краищата и в библията го пише това нещо", заяви той на съвместна пресконференция с тръста "Синя България".

Собственикът на сините заяви, че на предстоящото общо събрание ще бъде увеличен капитала на дружеството чрез апорт.

"Ще бъдат капитализирани вземанията, които имам като мажоритарен акционер на дружеството за периода март 2004 г. - 30 юни 2014 г. Общият размер на вземанията, които ще бъдат апортирани. е 29 900 милиона лева. Това са реални пари, които в годините под формата на заеми са инвестирани в "Левски" и са изразходвани по живо, по здраво", заяви Батков.

"Ще бъде изпълнено изискването на УЕФА за стопяването на огромната загуба по баланса. Има несъразмерни задължения към мажоритарния акционер. Другите изисквания ги изпълнихме поне що се касае до комисията за финансов феърплей. Имам уверението, че наложената санкция - 250 000 евро от бъдещите приходи - ще падне", допълни той

По думите му вследствие на увеличаването на капитала загубата за 2014 г. ще бъде сведена до 7 милиона лева, а към края на годината цялата сума ще бъде изчистена. Батков обясни, че това ще стане чрез участието на отбора в Шампионската лига през сезон 2006/2007 г. Той твърди, че от тогава има неразпределена печалба от 8.7 млн. лева, след разпределянето на която клубът ще завърши годината "на плюс или поне на нулата". Фактът обаче, че толкова дълго тя не се използва за покриване на загубите през годините оставя съмнение дали парите са налични.

На общото събрание ще бъдат приети и докладите на УС за дейността на дружеството за 2011, 2012 и 2013 г. и годишните финансови отчети за трите години. Адвокатът оправда това, че от 2012 г. насам не е имало общо събрание, с очакваното влизане на "Газпром" в клуба.

Собственикът на "Левски" за пореден път заяви, че клубът има много сериозни финансови затруднения.

"Изоставаме с месец за заплати на първия отбор, близо два месеца за заплати на персонала. Висят задължения към други клубове и към футболисти, които са разтрогнали. Кански усилия полагаме, дано да успеем. Продължава да стои въпроса с генералното спонсорство. Но мисля, че ръка за ръка с феновете. шансовете да оцелеем са големи."

Според данните, които той изнесе на пресконференцията, се дължат 166 хиляди евро на разтрогнали играчи, 121 хиляди евро на освободени треньори и 291 хиляди евро на други клубове.

Батков отново обяви, че кипърската офшорка Diggeraso Limited е негова и че я е "направил, за да прехвърли в нея свои лични вземания към клуба". Diggeraso беше взела кредит от 1 милион лева от близката до Цветан Василев "Билдинг рисорт" за покупката на акциите. Впоследствие Василев заяви, че не е говорил с Батков, а това са правили Делян Пеевски и адвокат Александър Ангелов. "Наистина имаме символично задължение към една от фирмите бушони на Василев", каза Батков по този повод.

Адвокатът отрече, че Делян Пеевски има нещо общо с "Левски". "Познавам го, откакто беше младежки лидер на НДСВ. Комуникирали сме, защото аз съм собственик на вестник ("Стандарт"), който се разпространява от неговите фирми, защото няма други. Но той няма нищо общо с "Левски".

dnevnik.bg