Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов заяви, че ще разчита на по-широк състав за участието в Световната лига. Той има желание да се изгради Б отбор, но не е сигурен дали федерацията ще разполага с необходимите средства, за да си го позволи.

Константинов е улеснен в плановете си да вкара повече състезатели от факта, че България ще приеме финалите във втората група на Световната лига и ще има гарантирано място в тях. Мачовете в групата с Канада, Куба и Аржентина ще позволят на селекционера да развива определени тактически схеми.

"Особено на турнето, което ни предстои след първото домакинство на Канада. На тези три последователни гостувания ще имаме възможност да заведем и да дадем шанс за изява на по-широк кръг момчета да поиграят в тези мачове. И евентуално след това обратно вече в България да се определи една основна група, която да остане да се готви във Варна. Защото пак най-вероятно ще се получи този момент с липса на достатъчно време за подготовка преди Световната лига. И евентуално да използваме тези три седмици като отрязък от време, в който една основна група да се готви по-целенасочено. А след това да използваме последните четири мача от групата срещу Аржентина и Куба като последни проверки преди финалната четворка", каза Константинов пред сайта на федерацията.

По думите му през лятото има и европейска олимпиада в Баку и не е ясно с какъв отбор ще играе България.

Константинов обясни, че несигурността във федерацията след фалита на генералния спонсор КТБ води до въпросителни. "Тази идея, която имахме за Б национален отбор, който да играе и в Европейската лига, на този етап няма конкретен отговор дали ще бъде възможна. Свързано е естествено и със загубата на основния спонсор на националния отбор, което е и финансова загуба за федерацията. Ако се намерят допълнителни финанси, подпишат се нови договори и имаме възможност, естествено, че трябва да вземем повече хора, за да могат да водят подготовка."

Селекционерът следи и е доволен от представянето на всички водещи волейболисти, които се състезават в чужбина. Той наблюдава изявите и на молдовеца с български паспорт Дмитрий Бахов в "Пари волей". Притесненията му са свързани с травма в рамото на Тодор Скримов. Центърът Виктор Йосифов се възстановява добре и до месец се очаква да се върне в игра.

dnevnik.bg