Националният отбор на Фарьорските острови поднесе една от най-големите изненади от началото на европейските квалификации по футбол.

Пълният аутсайдер в група F победи с 1:0 като гост континенталния шампион за 2004 г. Гърция. Единственото попадение за гостите, в чийто състав играха основно аматьори, реализира Йоан Едмундсон след малко повече от час игра.

Гърците опитаха да спасят честта си със силен натиск в последните минути, но Панайотис Коне стреля над целта от 5-6 метра, а след това нацели и напречната греда в самия край.

Домакините останаха само с точка от първите си четири мача в квалификациите. Загубата поставя под сериозно напрежение селекционера Клаудио Раниери, който пое отбора през юли след достигането на осминафиналите на Мондиал 2014 на мястото на Фернандо Сантош.

Фарьорски острови записа рядка, но една от най-значимите победи в историята си след 1:0 срещу Австрия през 1990 година. "Треньорът винаги е отговорен за резултатите, така че е нормално аз да нося вина за тази неприятна загуба. Все пак не мисля, че сега е точното време да се взимат някакви решения. Намерението ми е да остана на поста си и да продължа да водя отбора и в следващите мачове", заяви Раниери.

Румъния оглави класирането в групата с 10 точки след домакински успех над Северна Ирландия с 2:0. Двете попадения реализира десният защитник Паул Пап. Той откри резултата с прецизен удар в 74-ата минута, а пет минути по-късно реши всичко, след като засече с глава подаване на Лучан Санмъртян.

Островитяните допуснаха първо поражание в кампанията и паднаха на второ място с 9 точки. В другата среща от групата късен гол на Золтан Гера с глава донесе победата на Унгария с 1:0 над гостуващия Финландия. Гера вкара в 84-ата минута и донесе първи успеха на новия старши треньор Пал Дардай, който пое състава през септември на мястото на Атила Пинтер. Унгария е на трето място със 7 точки, а Финландия е четвърти с 4.

dnevnik.bg