Българският професионален боксьор Кубрат Пулев неколкократно изтъкна, че сам е отговорен за загубата си в мача за световната титла в тежка категория срещу Владимир Кличко. Той призна, че е допуснал грешка в защитата на първата си пресконферения слез завръщането в България. На нея той коментира пред медиите случилото се преди и по време на мача в Хамбург, както и идеите за бъдещето си.

За равносметката от мача:
"Може би още дълго ще правя равносметки и ще правя разбор на мача. Първото усещане е и най-силното. Не бях на ниво в защитен план. Изправих се срещу един суперпобксьор, най-добрият в категорията. Не можах да покажа всичко, на което съм способен. Той също не можеше да пласира някои о ударите си.

Основната ми грешка беше, че пропуснах това ляво кроше и то не един път. Това ми е пробойната. Той, от своя страна, го бие перфектно, безупречно. Тава му е специалитетът. Не атакува с много удари, няма много комбинации - има три комбинации. Но това, което прави, го прави перфектно и му носи успех. Не му трябва повече".

За липсата твърденията му, че не уважава Кличко: "За мен уважението е изключително важно. Българите имаме два проблема - единият е, че не уважаваме достатъчно родителите си, хората, успехите. Другият проблем е, че българите нямаме вяра. Няма как човек да заслужи уважението ми при положение, че прави толкова мръсни номера. Хората може да си го уважават, заслужил си го е, световен шампион е и е наистина добър. Аз му честитих и му честитя още един път. Защото не бях никак лесно препятствие и той много добре го знае. Докъде къде е късмет, докъде е моя грешка. Във всеки един спорт има шанс. Шансът обаче е на страната на по-добрия. Приемаме, че аз допуснах тази грешка. Това си е факт.

Но никой не може да ме накара да уважавам даден човек при условие, че съм видял всички мръсни номера. Притискаха ни постоянно, имаше хиляда мръсни номера, което още веднъж казвам - мен не ме оправдава. През цялото време казвах на приятелите ми и щаба, че нямат значение и всичко ще се реши на ринга. Но са от значение към уважението ми към него. Аз съм засегнат лично и затова не го уважавам, защото не го е заслужил."

"Признавам си, не мога да се побера в кожата си. На моменти даже приемам прекалено леко загубите. Но след това много ме е яд. Яд ме е, защото знам, че можех. Грешката си е изцяло моя. Това е като в шаха - като допуснеш грешка по невнимание. Все едно съм подарил фигура. Може би е съдба, за да си взема поука, за да израсна. Чувствам се израснал като боксьор, като спортист. С нищо не можа да ме пречупи. Осъзнах колко съм силен и че имам бъдеще и то голямо. Не се чувствам смазан, не се чувствам пребит. Чувствам се по-силен", заяви българинът.

Той обясни и думите си, че световният шампион е имал късмет в мача. "Имаше късмет, защото той бие този удар на всеки съперник, по един и същи начин. Грешката е, че го пропуснах. Просто при мен влезна, аз го проспах. Няколко пъти го хванах, но няколко пъти влезна. Наистина, бие го много добре. Мисля, че първото усещане е най-истинско. Сгреших, може би не бях на необходимото ниво в защитен план. Не можах да покажа онова, което бях тренирал, защото играх срещу един супербоксьор, срещу най-добрия в категорията. На него също му беше тежко", продължи софиянецът.

Срещу Пулев е заведено дело от мениджърската агенция на Кличко - К2 заради изразените съмнения в употреба на допинг. Българинът обяви, че компанията е определяла условията около провеждането на мача, тъй като е спечелила правата за организацията. В договора е било записано, че допинг проверка ще има след края.

Като един от триковете на съперника Пулев посочи избора на ринг. "Рингът беше по-малък, по-мек", каза той, но обясни, че е очаквал подобен ход и затова е "финтирал" съперника си и щаба му. "Това беше финт, говорех, че ще играя много с крака, но всъщност бяхме тренирали само напред. Може би наистина трябваше третия и четвъртия рунд да тръгна по-брутално напред, защото го умея."

dnevnik.bg