Лигата на нациите беше официално утвърдена от УЕФА. Тя ще замести контролните срещи и ще осигури повече конкурентност на националните тимове в Европа.

Футболните федерации неведнъж се изказаха критично за смисъла на приятелските контролни срещи, така че решението на Мишел Платини и компания не изглежда толкова странно. Турнирът ще стартира през 2018 г. Идеята за Лигата на нациите се роди още през 2011 г. на среща в Кипър и се разви през годините до сега.

Как ще изглежда форматът на новия шампионат?

Съперниците в Лигата на нациите ще бъдат разделени в четири нива, като всяко от тях ще е съдържа четири групи по три или четири отбора.

Всички 54 участници ще бъдат разделени в ниво A, B, C и D в зависимост от мястото им в европейската ранглиста за национални отбори. В лига A ще се състезават най-предно класирането отбори, а в лига D най-ниско поставените по коефициент.

Лига А и B ще са съставени от четири групи с по три отбора. В лига C ще има две групи с три и две групи с четири отбора. Лига D ще съдържа четири групи от четири отбора. В първото издание на надпреварата участниците ще се разпределят според националните си коефициенти в ранглистата на УЕФА (считано от 15 ноември 2017 г. )

Във всяка лига победителите от четирите групи се изкачват в по-горна лига (или участват във финалната четворка), а четири тима изпадат в по-долна лига за следващия шампионат.

Крайното класиране в Лигата на нациите ще определи разпределението на урните при жребия за следващите европейски квалификации.

В допълнение турнирът ще осигури шанс за класиране на финалите на европейското първенство, като четири състава ще вземат директни квоти след изиграване на плейофи. За тях ще се класират по четири отбора от лига (общо 16), което означава, че и най-слабите имат шанс да вземат евроквота.

Груповата фаза на турнира ще се проведе в шест етапа – по два дни през септември, октомври и ноември 2018 г. Финалната четворка за отборите, които са спечелили групите си, ще се проведе през юни 2019 г.

Победителите от четирите групи в Лига A ще играят във формат на директни елиминации (полуфинали и финал), за да определят шампиона. Плейофите, които ще дадат право на четири отбора да се класират за Европейско първенство ще се проведат през март 2020 г.

Ще има ли променя във формата на квалификациите за Евро 2020 г.?

Промените ще са незначителни. Форматът ще следният: десет групи, като първите два отбора от всяка се класират директно. Останалите четири участника ще идват от плейофите на Лигата на нациите.

Жребият за квалификациите на Евро 2020 ще бъде след Лигата на нациите. Плейофите за четирите квоти ще се изиграят през март 2020 г., като 16-те отбора ще бъдат разделени в четири групи.

Лигата на нациите ще замести контролните срещи в календара на УЕФА. Според централата новият формат ще намали пътуванията и футболистите и те ще са по-близо до клубовете си. Място в календара за международни мачове на европейски отбори с такива от други континенти ще има, но ще са ограничени.

Според УЕФА новият формат няма да е по-печеливш от финансова гледна точка, тъй като разпространителят на телевизионното излъчване ще е същият, който предлага на пазара и европейските квалификации.

dnevnik.bg