Сесията на Международния олимпийски комитет взе решение да промени начина на подаване на заявките от градовете, които желаят да приемат Олимпийски игри. Новите правила предвиждат, че градовете могат да включват в кандидатурите си не само места и центрове от съседни региони, но и от съседни държави.

Сесията започна в Грималди Форум в Монте Карло, на която членовете на МОК започнаха обсъждане на стратегията за развитие на олимпийското движение до 2020-а година, която включва 40 точки.

Решението да се промени стратегията за издигане на кандидатурата дойде след като и шестте града, които желаеха да проведат Зимните олимпийски игри през 2022-а година се отказаха поради финансови проблеми. Така на преден план излезе идеята, че организирането на една Олимпиада е неразумно оскъпен проект, което противоречи на принципа на равнопоставеност.

Първото предложение беше, че МОК да отправя покани към определени градове да приемат Олимпиади. Но все пак беше решено, че градовете-кандидати трябва да отговорят поне на 10 изисквания, които се спускат като задължителни усовия от МОК.

От друга страна обаче имаше и противници на това мнение, защото ръзхвърлянето на събитията и спортовете в различни региони и дори държави, ще увеличи транспортните разходи. От друга страна, това ще повлияе негативно на атмосферата на спортния празник, която цари в града и олимпийското село пир традиционно провежданите до момента игри.

В крайна сметка от МОК се съгласиха, че до такава стъпка може да се стигне само в крайни случаи и кандидати, които се намират в перосредствена близост до границата, а в същото време от другата страна инфраструктурата и съоръженията са на ниво и лесно достъпни.

Третата точка, която беше отбелязана, е намаляването на разходите. На първо място МОК снижава изискванията за харчове по организацията, по приемането на инспектиращите комисии, както и разноските за организационните комитети. /БТА