Българският шампион "Лудогорец" ще приключи днес дебютното си участие в груповата фаза на Шампионската лига по мечтан начин - с гостуване на митичния "Сантиаго Бернабеу" срещу най-силния отбор в света през последната година "Реал" (Мадрид). Разградчани впечатлиха с представянето си до момента и надминаха предварителните очаквания, като спечелиха четири точки в група В, в която са още "Ливърпул" и "Базел". В първата среща между двата отбора "Лудогорец" се опълчи на европейския шампион и загуби минимално с 1:2. Георги Дерменджиев и неговите футболисти са уверени, че могат да повторят добрата игра в София, а между хвалебствията за галактическия състав на мадридчани се прокраднаха надежди за нещо повече от достойно поражение.


"Реал" (Мадрид) отдавна си гарантира участие в осминафиналите като победител в групата, докато "Лудогорец" няма шансове да продължи в следващата фаза. Българският шампион все пак запазва надежди за място в европейските турнири през пролетта чрез третото място, даващо право на участие в Лига Европа. Разградчани имат четири точки, колкото и третият "Ливърпул", но предимството в директните мачове е на страната на английския вицешампион. Затова съставът, воден от Георги Дерменджиев, трябва да вземе поне точка на "Бернабеу" и да разчита, че "Ливърпул" ще загуби при домакинството на "Базел", който е с шест точки.

"Реал" спечели пет победи в досегашните си пет мача, а при нов успех ще подобри рекорда на "Барселона" от 18-поредни победи във всички турнири, поставен под ръководството на Франк Рийкард през 2006 г. Последният отбор, който успя да открадне нещо от белите, беше градският съперник "Атлетико", който се наложи с 2:1 на "Бернабеу" през септември. Срещу "дюшекчиите" за Суперкупата на Испания (1:1) беше и единственият друг мач, който отборът на Карло Анчелоти не спечели като домакин. С голяма мотивация в двубоя с "Лудогорец" ще влезе и Кристиано Роналдо. Португалецът има 71 гола в Шампионската лига, като изостава с три попадения от Лионел Меси, който в миналия кръг стана най-резултатният играч в историята на турнира.

"Реал" не може да разчита на четирима основни играч. Хамес Родригес, Лука Модрич и Сами Кедира са аут заради контузии, а Серхио Рамос е наказан заради картони. Всички останали в състава на Анчелоти са на разположение, но на голяма част от титулярите той ще даде почивка. На вратата вместо Икер Касияс ще бъде Кейлор Навас, а на пейката по всяка вероятност ще останат още Марсело, Дани Карвахал, Пепе и Карим Бензема.

В състава на "Лудогорец" дълготрайно контузени са Роман Безяк и Брайън Ангуло, но всички останали футболисти са здрави. Михаил Александров се възстанови от лека мускулна травма и вероятно ще бъде в стартовата единайсеторка. Дерменджиев едва ли ще направи промени спрямо домакинството на "Ливърпул", когато тактиката с Дани Абало на върха на атаката и Александров и Върджил Мисиджан по крилата даде резултат.

"Реал" се намира в изключителна форма с 18 поредни победи във всички турнири. Белите все още не са губили точка в Шампионската лига, а от началото на сезона имат 20 победи, едно равенство и три загуби в официалните си срещи. В тези двубои белите са вкарали впечатляващите 75 гола, като 29 от тях са дело на Роналдо. През уикенда мадридчани победиха "Селта" с 3:0 след хеттрик на португалеца и запазиха първото място в Примера дивисион с 36 точки от 42 възможни.

"Лудогорец" подобри формата си в последните седмици. Доскоро българският шампион се представяше силно в Шампионската лига, но беше много неубедителен в А група. Голямото изоставане от ЦСКА обаче стресна разградчани, които спечелиха шест от последните си седем мача в българското първенство и се доближиха на три точки от лидера. В тези седем двубоя отборът на Георги Дерменджиев вкара 21 попадения, четири от които през уикенда в гостуването на "Берое".

dnevnik.bg