Президентът на УЕФА Мишел Платини отхвърли подозренията, че е получил подкуп, за да гласува за Русия и Катар за домакини на световните първенства по футбол през 2018 и 2022 г. Той съзря в слуховете желанието на хора от ФИФА да бъде опетнен образът му.

"Повече от невинен съм. Не съм получавал нито картини на Пикасо, нито злато, нито нефт, нито газ", каза Платини пред радио "Европа 1". Той изтъкна, че е гласувал по съвест и че подкрепя идеята футболът да разширява географията си.

По думите му слуховете са били пуснати в момента, в който обмисляше възможността да се кандидатира за президент на ФИФА. По-късно обаче французинът се отказа от идеята.

Английският "Сънди таймс" публикува информация наскоро, че Платини е получил картина на Пабло Пикасо, за да гласува за Русия. Друг от британските всекидневници съобщи за среща между него и бившия кандидат за президент на ФИФА Мохамед бин Хамам.

Платини каза, че е време президентът на международната федерация Сеп Блатер да се оттегли от поста си. Швейцарецът ще се кандидатира за пети мандат догодина, като засега той има само един съперник - Жером Шампен.

"Подкрепих го през 1998 г., защото тогава мислех, че той е подходящият човек. Вече е време обаче да освободи поста за някой друг. Имиджът на ФИФА е много, много, много лош. Затова мисля, че ще е добре (Блатер) да се откаже, но не мисля, че той иска да го направи", каза Платини. Той се надява да се появи трети кандидат, тъй като не би гласувал за никой измежду двамата.

dnevnik.bg