Казахският колоездачен отбор "Астана" запази елитния си статут за 2015 г., след като заради зачестилите положителни допинг проби в тима лицензионната комисия извърши преразглеждане по искане на Международния колоездачен съюз UCI .

"Астана" обаче ще бъде на изпитателен срок, обяви президентът на UCI Брайън Куксън. Лицензът на тима ще зависи от две условия.

Първото е отборът да бъде одитиран от Института по спортни науки към университета в Лозана. Той ще разгледа обстоятелствата около последните допинг случаи в "Астана" и ще прецени дали и доколко ръководителите и мениджмънта на тима носят отговорност.

Одитът ще бъде приключен през февруари. Ако се установят доказателства срещу отбора, UCI отново ще призове лицензионната комисия. Второто условие е "Астана" да се придържа към това, което UCI нарича "вътрешни оперативни изисквания на професионални отбори".

"В случай че одитът доведе до разкриване на недостатъци или в случай на неправилно изпълнение на вътрешните оперативни изисквания, или ако се стигне до нов допинг случай в тима по време на сезона през 2015 г., UCI ще отнесе въпроса до лицензионната комисия за евентуално отнемане на лиценза", обявиха от колоездачния съюз.

През 2014 г. четирима казахски състезатели на "Астана" дадоха положителни допинг проби - братята Максим и Валентин Иглинский от първия отбор, както и Илия Давиденок и Виктор Окишев, които са част от младежкия тим.

"Астана", където се състезава шампионът от "Тур дьо Франс" Винченцо Нибали, не отчете предупрежденията на UCI в официалното си съобщение. "Астана Про Тим" е щастлив и горд да обяви, че получи про тур лиценз за 2015 г. и ще се състезава на най-високото ниво през идния сезон."

dnevnik.bg