Боксьорът Благой Найденов беше избран за най-добър млад спортист на България за 2014 г.

18-годишният състезател стана четвъртият победител в анкетата на сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg, в която през тази година гласуваха 70 спортни журналисти. Найденов заслужи отличието, след като спечели златните медали от световното първенство за младежи в София и младежките олимпийски игри в Нанджин. Наскоро той получи и "Спортен Икар" за най-проспериращ млад спортист. Боксьорът получи 640 точки в анкетата на Viasport и изпревари с 212 точки баскетболистa Александър Везенков, който за втора поредна година остана втори в класацията.

През тази година Везенков стана най-добър реализатор на европейското първенство за младежи и попадна в идеалната петица на шампионата. Освен това беше единственият светъл лъч за мъжкия национален отбор в разочароващите квалификации за Евробаскет 2015. Тройката беше допълнена от щангиста Божидар Анреев, който стана олимпийски шампион за младежи в категория до 69 килограма в Нанджин. Той получи 420 точки.

Четвърта се нареди олимпийската шампионка в спортната стрелба от Нанджин Лидия Ничева, която не присъства на церемонията заради конфликтите между Българската федерация по спортна стрелба с президент Камен Шишманов и Българския стрелкови съюз с президент Мария Гроздева. В челната десетка попаднаха още боксьорът Душко Благовестов, борецът Кирил Милов, джудистката Бетина Темелкова, скиорът Алберт Попов, плувкинята Георгия Кадоглу и футболистът Радослав Цонев.

За най-добър отбор беше избран националният ансамбъл по художествена гимнастика за девойки, който събра 440 точки. Гимнастичките изпревариха националния отбор по футбол до 19 години (230 точки) и националния отбор по волейбол за девойки (40 точки). Александър Димитров спечели наградата за най-добър треньор. Той изведе националния отбор по футбол до 19 години до първо участие на европейски финали след осемгодишна пауза. В началото на декември стана селекционер на националите до 17 години, които догодина ще участват на европейското в България. Димитров събра 260 точки. Той изпревари с 30 точки треньорката на ансамбъла по художествена гимнастика Камелия Дунавска и треньорът на националните отбори по бокс Михаил Таков.

На днешната церемония бяха връчени и две специални награди. Едната беше за лекоатлета Дамян Петров, който живее в дома за деца, лишени от родителски грижи, във Велико Търново. Втората беше за плувкинята Василики Кадоглу, която беше най-младата участничка в анкетата. През 2014 г. по-малката сестра на Георгия Кадоглу спечели 59 медала от национални и международни турнири и подобри над 40 национални рекорда.

Топ 10:
1. Благой Найденов (бокс) - 640
2. Александър Везенков (баскетбол) - 428
3. Божидар Андреев (щанги) - 420
4. Лидия Ненчева (стрелба) - 330
5. Душко Благовестов (бокс) - 253
6. Кирил Милов (борба) - 223
7. Бетина Темелкова (джудо) - 179
8. Алберт Попов (ски алпийски дисциплини) - 144
9. Георгия Кадоглу (плуване) - 138
10. Радослав Цонев (футбол) - 112

Досегашни победители:
2011 г. Владимир Зографски (ски скокове)
2012 г. Ния Димитрова (биатлон)
2013 г. Денис Димитров (лека атлетика)

dnevnik.bg