УЕФА наказа четири футболни клуба с изваждане от европейските турнири за една година заради просрочени задължения.

Централата наказа турския шампион за 2010 г. "Бурсаспор", литовския "Екранас" и румънските ЧФР (Клуж) и "Астра" (Гюргево).

Организацията допълва, че отборите са забавили "важни плащания към други клубове, служители, социални и данъчни власти".

През 2012 г. Арбитражният спортен съд в Лозана свала наложената от УЕФА идентична санкция на "Бурсаспор" за неизплатени трансферни суми на стойност около 300 хиляди евро. От футболната централа бяха категорични, че сега турците ще изтърпят наказанието си "при следващия турнир на УЕФА, за който се класират" до 2019 г.

"Санкцията ще бъде приложена, освен ако до 31 януари 2015 г. клубът не докаже изплащането на всички свои просрочени задължения, отчетени към 30 септември 2014 г.", се казва в съобщението на организацията. "Бурсаспор" е глобен и със 100 хил. евро, но санкцията ще бъде намалена наполовина при покриване на дълговете.

ЧФР и "Астра" също ще пропуснат следващия турнир на УЕФА, за който се класират до 2018 г., като също имат възможността да изплатят задълженията си до 31 януари. Двата клуба са глобени съответно със 150 хил. и 100 хил. евро.

При "Екранас" санкцията може да бъде наложена при класиране за евротурнирите в следващите два сезона, а паричната глоба е в размер на 15 000 евро.