Французинът Жером Шампен е поредният кандидат за президент на ФИФА, който отпадна преждевременно от вота за президент на ФИФА.

Бившият генерален секретар на футболната централа е събрал подкрепата на само три национални асоциации. Според правилника му е нужна на поне пет, за да участва във финалното гласуване за ръководния пост.

56-годишният Шампен благодари на всички, които са застанали зад него. Той обвини за неуспеха си "институциите", които са се мобилизирали да елиминират единствения независим кандидат в надпреварата.

Това е втори кандидат, отпадал от битката за поста на Сеп Блатер в рамките на само няколко дни. Преди него Давид Жинола също се отказа. За него стана ясно, че изненадващата му кандидатура е била фиктивна, за да се шуми покрай финансиращата го букмейкърска къща. Тя го подкрепи с 250 хиляди евро.

В борбата за най-високото място във футболната йерархия остават кандидатиралият се за пети мандат Блатер, шефът на Холандската футболна федерация Михаел ван Праг, принцът на Йордания Али бин Ал-Хусейн и португалската легенда Луиш Фиго. Вотът ще се проведе на 29 май в Цюрих. 

dnevnik.bg