Мъжката щафета на България изненадващо не стартира в днешния старт на 4х7.5 километра на европейското първенство в Отепя, Естония. Причината е отказ на сребърния медалист от преследването Красимир Анев да вземе участие.

Вариантите за заместници бяха Иван Златев и Антон Синапов, но те са се разболели по време на шампионата и е било невъзможно да стартират.

В последните дни Анев и треньорът му Георги Фъртунов отказваха състезателят от Самоков да бъде включен в отборната надпревара. Президентът на федерацията по биатлон Екатерина Дафовска обаче правеше всичко възможно да го убеди, тъй като класиране до шесто място щеше да осигури държавно финансиране, а при липсата на най-добрия български биатлонист това нямаше как да се случи. С него пък щафетата имаше отлични шансове да се бори дори за медал.

Анев все пак беше заявен в стартовия списък заедно Димитър Герджиков, Димитър Парталов и Владимир Илиев. В крайна сметка обаче българската щафета пропусна последното състезание от европейското първенство.

Очаквано руските биатлонисти спечелиха европейската титла в силния състав Алексей Волков, Антон Бабиков, Александър Печенкин и Алексей Слепов. Те използваха десет допълнителни патрона, без да влизат в наказателна обиколка, и финишираха за 1.10:50 ч.

За Слепов това е трети златен медал в Отепя след титлите в спринта и преследването, а за Волков - втори след триумфа в индивидуалното.

Украйна в състав Артьом Тишченко, Сергей Семьонов, Артьом Прима и Дмитро Пидручни завърши на второ място с 14.2 секунди изоставане и четири допълнителни патрона без наказателна обиколка.

Бронзът е за Норвегия с 1:11.1 мин. изоставане от победителя. Хаавард Богетвейт, Андреас Ваернес, Вегард Йермундсхауг и Ларс Хегле Биркеланд допуснаха шест грешки в стрелбата и също не направиха наказателна обиколка.

С това състезание приключи европейското първенство в Отепя. България си тръгва с два медала - сребърен на Анев в преследването и бронзов на Илиев в индивидуалното.

dnevnik.bg