Словенската звезда в алпийските ски Тина Мазе спечели втори златен медал от световното първенство във Вейл/Бийвър Крийк, Колорадо. След първото място в спускането в петък, днес 31-годишната състезателка прибави титла и в комбинацията.

Мазе даде най-доброто време в първия манш, а във втория завърши пета, което й позволи да запази аванса си пред представителките на Австрия.

Словенката спечели четвърта световна титла в кариерата си и първа в комбинацията, след като завърши с общо време 2:33.37 мин. Тя развали австрийския празник, тъй като преди преминаването й по трасето Никол Хосп, Михаела Кирхгасер и Ана Фенингер бяха окупирали подиума.

Мазе обаче изпревари Хосп с 0.22 сек. и Кирхгасер с 0.35 сек. Фенингер, която преследваше трети медал от шампионата след триумфа в супергигантския слалом и второто място в спускането, този път остана без отличие. Тя завърши четвърта с време 2:34.26 мин.

Домакините нямаха повод за празненства, след като не вкараха нито един състезател в топ 10. Най-напред финишира Лорин Рос - 14-а на 4.64 секунди от Мазе, следвана на една позиция и една стотна от Джулия Манкузо. Линдзи Вон беше седма след първия манш, но не завърши втория.

Мазе, която грабна трето отличие във Вейл/Бийвър Крийк, самостоятелно държи Словения на второ място в класирането по медали. Тя подобри и собствения си рекорд за най-възрастна световна шампионка в алпийските ски - 31 години и 285 дни.

Лидер в класирането по нации е Австрия с три златни, два сребърни и един бронзов. Другата страна с титла е Швейцария - на Патрик Кюнг в мъжкото спускане.

Световното първенство продължава във вторник с отборната надпревара. 

dnevnik.bg