Микаела Шифрин стана световна шампионка в слалома за втори път след 2013 г.. 19-годишната американка направи силно състезание и зарадва публиката в Бийвър Крийк.

Тийнейджърката вече има олимпийска и две световни титли, като всичките са в тази дисциплина. Това е втори златен медал за домакините след триумфа на Тед Лигети в гигантския слалом.

Шифрин е едва третата състезателка, която успява да защити световната си титла в слалома. Освен това тя е първата от 1997 г. насам, която печели пред собствена публика. За последно това направи италианката Дебора Компаньони.

Родената във Вейл Шифрин се представи отлично в първия манш. В него тя натрупа добра преднина от 0,4 сек пред втората Фрида Хансдотер. Трета се движеше чехкинята Шарка Страхова.

Във втората част от надпреварата водачката в Световната купа Хансдотер се представи добре и беше начело преди спускането на Шифрин. Американката започна неубедително и междинните времена на първите две контроли показваха, че изпуска титлата. В долната част на трасето обаче тя навакса и се върна начело, за да защити титлата си.

Шампионката записа четвърто време във втория манш, но финишира за общо 1:38,48 мин. Хансдотер спечели среброто с изоставане от 0,34 сек, а на подиума се качи и Страхова.

Четвъртата след първия манш Тина Мазе от Словения изостана много и завърши на разочароващото за нея осмо място. Вероника Велес Зузулова от Словакия даде най-добро време във втория манш и това я изведе до четвъртата позиция в крайното класиране.

dnevnik.bg