Ръководството на Национален парк "Пирин" забрани полетите, на каквито и да е летателни средства по време на стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени, които ще се проведат този уикенд в Банско.

Това бе постановено със заповед на директора парка Росен Баненски, а в забранения списък влизат още делтапланери, парапланери и хеликоптери, съобщиха от общината на града домакин.

Изключение ще се прави за спасителни операции и поддържащи и възстановителни дейности в парка.

Целта е да се осигури безопасността на скиорите, състезателите и туристите през периода на провеждането на стартовете за Световната купа но ски алпийски дисциплини, в трите състезателни дни - 27 и 28 февруари и 1 март, е отбелязано в заповедта.

Като основание за издаването й са посочени Законът за защитените територии и Планът за управление на Национален парк "Пирин".

Копия от заповедта освен на отговорните служители от дирекцията на парка са връчени на Районното управление на полицията в Банско, община Банско, Планинската спасителна служба, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Българската федерация по ски, "Хели еър".

dnevnik.bg