УЕФА одобри основаването на футболно първенство на Крим. Очакванията са лигата да стартира през август.

През миналата седмица анексираната от Русия територия беше посетена от делегация на европейската футболна централа начело с членовете на изпълкома Франтишек Лауринец и Мирча Санду. Тя инспектира спортната инфраструктура в региона.

"Изпълнителният комитет на УЕФА одобри създаването на футболна лига в Крим. Целта на посещението беше членовете на УЕФА да се запознаят с футболната инфраструктура в региона и да направят оценка на ситуацията. Трябва да разберем ситуацията в кримския футбол, да установим структурата и да видим как УЕФА може да подкрепи развитието на футбола в региона", заяви Лауринец пред Associated Press.

Както е известно, анексирането на полуострова от Русия не е признато от международното право и, следвайки тези принципи, УЕФА приема Крим като територия на Украйна. Предвид невъзможност на украинците да управляват футболните отбори централата в Нион реши да създаде независима федерация, която да ръководи футболните процеси.

През декември УЕФА забрани на кримските клубове да участват в руските турнири. Това стана, след като "Симферопол", "Севастопол" и "Ялта" бяха включени в трета дивизия и дебютираха за Купата на Русия. През лятото на 2014 г. общо пет клуба от окупирания от Русия полуостров смениха имената си и подадоха заявки да участват в руското първенство.

Франтишек Лауринец заяви, че все още не е взето решение кога ще стартира футболно първенство на Крим. Александър Красилников, ръководител на една от двете регионални федерации в Крим, обаче каза пред руските медии, че шампионатът може да започне през август.

Руският министър на спорта Виталий Мутко заяви през февруари, че ще очаква УЕФА да "плаща всички сметки" за "всяка кримска лига".

dnevnik.bg