"Кливлънд кавалиърс" победи шампиона "Сан Антонио спърс" със 128:125 след продължение в един от най-драматичните и резултатни мачове през сезона.

"Kaвалерите" бяха много близо до поражението, след като изоставаха с шест точки 31 секунди преди края на редовното време. Те обаче направиха впечатляващ обрат благодарение на изключителната игра на Кайри Ървинг.

22-годишният гард отбеляза 57 точки, с което подобри както личния си рекорд, така и рекорда на клуба. Досегашното върхово постижение на Ървинг беше 55 точки от двубоя с "Портланд трейл блейзърс" през януари, а за "Кливлънд" - 56 точки на Леброн Джеймс в мач срещу "Торотно раптърс" през 2005 г.

Младият гард вкара девет точки в последните 56 секунди на редовното време, за да изравни резултата при 110:110 и да прати мача в продължения. В добавените пет минути той вкара още 11 точки, за да прекъсне серията от шест поредни победи на "Сан Антонио".

"Това момче е специално. Всички го знаем, всички го виждаме. Да излезе на игрището и да направи подобно представяне е нещо невероятно", коментира Леброн Джеймс, който също изигра силен мач и завърши с 31 точки, седем асистенции и пет борби.

Ървинг обаче засенчи голямата звезда на тима, след като вкара 20 от 32-те си стрелби от игра. Той отбеляза седем тройки от седем опита, една от които със сирената за край на редовното време, с която прати мача в продължение.

Последните му четири точни изстрела от далечно разстояние дойдоха в последните 31 секунди на четвъртата четвърт и в първите 80 секунди на добавеното време. Освен от тройката, Ървинг беше безгрешен и от наказателната линия - 10 от 10, като добави пет асистенции, четири откраднати топки и три борби.

"При някои от тези удари просто отпуснах ръката си. Имах голям късмет и бях благословен, че влязоха в коша", заяви скромно Ървинг след срещата.

Кауай Ленърд пое вината за загубата на "Сан Антонио". Четири секунди преди края на редовното време той пропусна два наказателни изстрела и остави разликата три точки, което позволи на Ървинг да изравни с тройка със сирената.

"Знам, че аз загубих мача. Но се случва на всеки да пропусне наказателни изстрели, така че трябва да гледам напред", заяви Ленърд, който през миналата година беше с главна заслуга "шпорите" да станат шампиони.

Въпреки тези два пропуска той изигра силен мач и вкара 24 точки, с колкото завърши и Дани Грийн. Най-резултатен беше Тони Паркър с 31.

"Сан Антонио" допусна 24-о си поражение в 64-ия си мач през сезона. "Шпорите" заемат шестото място в Западната конференция, докато "Кливлънд" е втори на запад с 42 победи и 25 загуби. 

dnevnik.bg